7-те признака на стареене на очите и как да се справим с тях?

https://facecare.bg/wp-content/uploads/2016/06/facecare-stareene-na-ochite.jpg

7-те признака на стареене на очите и как да се справим с тях?

Зоната около очите играе ключова роля за нашето излъчване и изражение на лицето. Състоянието на околоочния контур влияе на нашия външен вид и недобрата грижа за него допринася за липсата на изразителност. Очите стават тъжни, погледът – студен и уморен, което ни кара да изглеждаме не много жизнено.
Кога започваме да се грижим за зоната около очите?
Най-важни са индивидуалните Ви характеристики, въпреки че продуктите са разделени по възраст много често срещаме дами на 40+ възраст с по-съхранена околоочна зона от момичета на 28 години.
3-те най-големи бича за очите са:
1. Прекомерна употреба на грим.
2. Грубо разгримиране; използване на гореща вода за миене на лицето; търкане без да се използват тоалетни млека или двуфазни продукти. Използването на продукти, които предизвикват сухота (понякога мицеларните разтвори предизвикват такава).
3. Дълго стоене пред компютъра. Предизвиква се много мимика на околоочния мускул и се образуват мимически бръчки. Не си сменяйте професията, просто след работа си направете изстудяващ компрес за очи с успокояващ лосион. Ако не разполагате с такъв, можете да си направите с изстудена розова вода, чай от шипка и др. Напоявате тампон за очи и го поставяте върху очите за 5-10 мин. Чудесно средство против уморени очи!
Кои са първите признаци?
Повечето от нас чакат да се появят първите признаци, за да започнат да действат, но анти-ейдж медицината и козметиката по своя смисъл са превенция .
1.Появата на дехидратация може да се наблюдава от ранна възраст, дори от 25+. Ако не обърнете внимание, постепенно фините линии остават за по-дълго и започват да се задълбочават.
Причините за дехидратацията са много, но най-често е намален прием на вода. Увеличете приема на вода, намалете солта, използвайте хидратиращи гел-кремове, хидратиращи маски за очи.
2. Сухота. Трябва да се разграничат ясно дехидратираната кожа от сухата. При първия има липса на вода, докато при втория – на липиди или омазняване. Тогава имаме нужда от подхранващи съставки, по-мазни текстури, крем маски и др.
3.Тъмни кръгове под очите. Варират в различни нюанси от сивкаво-лилаво до тъмно черно с напредване на възрастта. Използвайте продукти с конски кестен, оризови пептиди и подобряващи кръвообращението продукти и процедури.
*Масажи.
*Криотерапия за очи – може и в домашни условия с кубчета лед от шипка, увити в плат. Чудесно средство против тъмни кръгове и стареене.
Най-честите причини за тъмни кръгове са :
*Забавена микроциркулация – по-често правете масажи на лицето и околоочната зона.
* Желязо-дефицитна анемия. Може да се установи с помощта на изследване на кръвта, но е необходима консултация с лекар.
* Генетична особеност – ако някой от родителите има и цветът на кожата е такъв; има хора, при които от детска възраст е по-леко изразена, а с напредването на възрастта се увеличава.
* Работа на компютър, недоспиване.

4. Торбички под очите. Два вида – мастни и водни.
1.Мастните са генетични и, за съжаление, решението е операция, която след години трябва да се повтори. Втори вариант е да приемете, че са част от вас или да носите очила, за да ги прикриете.
2. Водните се дължат на задържане на вода, прекомерна употреба на сол в храните ( при някои клиенти дори консумацията на сирене в салата е достатъчно на следващия ден да са оттекли).
*Проблеми с бъбреците.
*Нужда от детокс – ако организмът не е в състояние да изхвърля атакуващите го вредни вещества, той прибягва до екстремни мерки. Може да съхранява тези вещества в разтвор, което е форма на временно депониране – това води до временно отичане на крака, ръце, очи.
*Често срещан страничен ефект е поставянето на хиалуронова киселина под очите да доведе до торбички под очите.
На помощ отново идват криотерапията , дренаж на околоочната зона, спане на по-висока възглавница. Продуктите са сходни с тези за тъмни кръгове и затова почти винаги са комбинирани.
5. Миглите са съществена част от зоната около очите ни . С възрастта поради хормоналната промяна те изтъняват и започват да падат. Те са естествена бариера, която предпазва очите ни от прах и външни частици. Ако нещо идва твърде близо до роговицата, те предизвикат мигане – рефлекс за защита на окото.
Също така играят важна роля за изразителността на очите за да изглеждат по-красиви. Те подчертават очите и ги правят да изглеждат по-широки, за да бъде погледът ни магнетичен и привлекателен. В момента има много продукти за подхранване на миглите. Внимавайте – една част от тях предизвикват чувствителност и тъмни кръгове под очите, въпреки че не се нанасят там.

6. Паднал клепач, Липса на еластичност и плътност.
При някои хора това отново е генетично . Например при азиатците това е естествена форма и особеност.
В останалите случаи: На около 40-годишна възраст най-горната част на клепача започва да се свива и кожата става по-тежка – това се превръща в проблем.
Тези промени правят очите да изглеждат тъжни и да имат отрицателно, отпуснато въздействие върху външния вид на лицето ни. И окото се затваря.
Процесът на падане на клепача започва със загуба на еластичност и плътност на кожата .
Можете да тествате, като леко захванете кожата си за 1 мин. След като я пуснете, наблюдавайте за колко време ще се възстанови в нормално състояние. Колкото по-бавно се връща, толкова по напреднали са процесите.
Ако наблюдавате тези процеси от по-ранна възраст, имате възможност да забавите процеса чрез :
-Масажи.
-Прием на минерали за подобряване на еластичността например Calcium fluoratum (Шуслерови соли).
Неинжекционна мезотерапия.
Криотерапия.
Електростимулация на мускулите на лицето (за да може мускулът, отговорен за повдигането на клепача да го държи по-дълго време) и продукти за очи с пептиди.
И на последно място Блефаропластика. Тази практика в момента е най-популярната лицева операция в естетичната хирургия, но изисква добър специалист, на който да можете да се доверите и дълъг период на възстановяване.
7. Хлътване на окото. Уморен , тъжен и измъчен вид
Много често този проблем се получава при тежък психически стрес, нервно безсъние, отслабване, изтощение.
Можете да се обърнете към специалист за прием на различни минерали като Kalium Phosphoricum, Magnesium phoshoricum        ( най-добре се усвоява чрез кожата под формата на гел)
В последните години се наблюдава хлътване на очите при поставяне на Ботулинов токсин в цялата околоочна зона.

И така, мили дами, изискванията към нас се покачват с всеки изминал ден, ежедневието ни налага да сме в перфектна форма, независимо от възрастта и др.
Аз вярвам, че когато се грижим за тялото си, то ни се отблагодарява.
Много често си казваме – сега нямам възможност, детето е болно или просто нямам време.
Но с малко усилия от ваша страна, в домашни условия и една добра програма може да забавите процесите на стареене. Въпрос на навик!
“Грижете за своето тяло, то е единственото място, с което разполагаме!“

Стела Куцарова, козметик, Шуслеров терапевт

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − eleven =