Знаеш ли всичко за слънцезащитата?

Знаеш ли всичко за слънцезащитата?

Слънце, лято, море, бронзов загар… В първия момент асоцираш тези думи с удоволствие и големи дози забавление. Размечтваш се за кратко, но изведнъж в съзнанието ти изскача спомен за една от многото реклами на слънцезащитни кремове. Там виден и известен дерматолог напомоня за рисковете от слънцето, обяснява колко е опасно за здравето и как броят на злокачествените кожни заболяния се увеличава с все по-бързи темпове. Естествено, въпросите, които се пораждат в теб не закъсняват: Наистина ли трябва да се крия от слънцето? Как да се предпазя? Какъв слънцезащитен продукт да избера?

Перфектният слънцезащитен крем трябва да отговаря на толкова много критерии, че понякога е мисия невъзможна да го откриеш. Вероятно още никой не е попаднал на такъв, който да не е прекалено мазен и да не прави лицето ти бяло като на клоун. В същото време трябва да е добра основа за грим и ако може все пак да бъде с най-високия слънцезащитен фактор.

За да направим избора ти на крем за лице с SPF много по-лесен, тук ще ти разкрием някои основни митове и факти за фотозащитата. А в края на статията сме описали ТОП 6 от любимите ни продукти за лице, с които ще си защитена през целия ден.

Започваме с най-честите твърдения от рекламите на слънцезащитни продукти.

 • Слънцето е много опасно за здравето на човека.
 • Трябва да използваш слънцезащита, независимо от сезона и ежедневните навици.
 • Ти си 100% защитен от ултравиолетовите лъчи, когато използваш слънцезащита.
 • Лятото трябва да се използва максимално висок слънцезащитен фактор.
 • Можеш да се защитиш от изкуственото осветление и екраните само, ако изпозлваш слънцезащитен крем.

Доколко всичко изброено е така, или това отново е поредният маркетингов трик, можеш да разбереш от тази таблица. Реалността в цифри е следната:

SPF Време на действие
/варира според типа кожа/
Защита
от UVB
Блокира
витамин D
15 2 часа 93% 100%
30 5 часа 97% 100%
50 6 часа 98% 100%

 

Данните в таблицата са приблизителни, тъй като продължителността на защитата на различните фактори основно зависи от това кой фототип e кожата ти и каква е нейната обичайна реакция на слънце. Някои кожи изгарят много по-бързо от други.

Ако тълкувайки тези данни приемем, че сутринта преди да излезеш нанесеш дневен крем с фотозащита, това означава, че ще бъдеш защитена от слънцето само до обяд. А точно тогава идва времето, в което слънцезащитата е най-необходима, защото всички знаем, че ултравиолетовите лъчи са най-силни в часовете между 12:00 и 16:00.

Ако трябва да изпълниш съветите на дерматолозите и производителите за целодневна слънцезащита, сценарият би бил такъв: сутринта измиваш лицето си и започваш да нанасяш както си му е редът – дневен серум, крем с SPF, няколко стъпки грим. След това отиваш на работа напълно спокойна и добре предпазена от слънцето. Обаче, за да бъдеш защитена, когато излезеш навън за обяд, 20 минути преди почивката трябва да се скриеш в тоалетната, да се разгримираш и да повториш цялата процедура от сутринта.

Сигурни сме, че надали има жена, която да следва този сценарий, за да изпълни препоръките за често и повторно нанасяне на слънцезащитните продукти и да бъде защитена с SPF през целия ден. А в рекламите пропускат да споменат някои много съществени факти.

 

Какво не ни казват рекламите за SPF?

 • Слънцезащитните фактори /дори тези с по-ниски стойности/ блокират вредното въздействие на UV лъчите за определено време, но за сметка на това, почти на 100% блокират усвояването на витамин D през кожата. Витамин D се набавя най-трудно от храната, а най-лесно – от слънцето. Изглагайки се на слънце, стимулираш неговото естествено производство в организма, но това се случва само, когато не използваш слънцезащита. Не напразно през последните години се говори толкова много за вредите от дефицита на Витамин D, които съвсем не са безобидни.
 • Продуктите с висок слънцезащитен фактор съдържат високи концентрации на филтриращи химикали, които често водят до запушване на порите, могат да причинят алергична реакция, да нарушат хормоналния баланс на кожата и др.
 • Колкото повече се криеш от слънцето, толкова по-голям става рискът от слънчево изгаряне. Ако целогодишно поддържаш лек и умерен тен, значително ще намалиш възможността да изгориш още през първия ден на плажа. Пигментът в кожата играе защитна функция и в това се крие тайната на по-тъмните типове кожи, които не изгарят така лесно както светлите.

 

Кои са главните виновници за нуждата от широкоспектърна защита?

Земята е постоянно облъчвана със слънчева радиация в различен спектър от слънчевата светлина. Синята светлина е тази част от спектъра на видимата светлина, която съдържа най-много енергия. Нарича се още високо енергийна видима светлина /HEV съкр. от High Energy Visible light/. Синята светлина причинява оксидативен стрес, който води до натрупване на свободни радикали и може да има неблагоприятни последствия върху здравето ти. Източници на такава светлина са както слънцето, така и електрониката с LCD/LED технологии – монитори, лаптопи, телевизори, таблети, телефони и др.

Инфрачервените лъчи играят второстепенна физиологична роля върху човека и повишават въздействието на ултравиолетовата радиация.
UVB са основните причинители на слънчево изгаряне и рак на кожата, а UVA са виновни за фотоиндуцираното стареене. Те не предизвикват изгаряне, но продуцират свободни радикали, които ускоряват разграждането на колаген и еластин в кожата, нанасят щети на ДНК и допринасят за образуване на пигментни петна. Тези промени в кожата не се получават изведнъж, а се натрупват с всяко следващо изглагане на силно слънце. И за щастие, има как да им противодействаш.

 

Как да се борим едновременно с всички вреди?

Освен SPF, съществуват и други активни съставки в козметиката, които ни защитават от вредното влияние на слънцето, въздуха, изкуственото осветление и екраните. Това са антиоксидантите. Добавяйки продукт с антиоксиданти към сутрешния ти ритуал, осигуряваш на лицето си значително по-широка и дълготрайна защита от слънчево увреждане и преждевременно стареене.

Антиоксидантите са много на брой, но много научни изследвания са доказали фотопротекцията на едни от най-познатите сред тях – витамин С и витамин Е. Те не само предпазват от фотостареене и образуване на пигментация, но и са най-доброто средство, стимулиращо производството на колаген в кожата.

Други познати антиоксиданти са Ресвератрол, Зелен чай, Мед, Цинк, Генистеин и др. На пазара има голямо разнообразие от козметика с тези съставки, но е важно да избереш брандове, които разработват стабилизариани формули и произвеждат продукти с допълнително подсилен антиоксидантен ефект. В края на статията те очакват няколко добри примера.

Междувременно, тъй като не сме почитатели на крайностите, ще ти дадем няколко ценни и лесни за спазване препоръки, които

 1. Радвай се на слънчевите лъчи!
  Слънцето е извор на живот, здраве и доказано носи по-добро настроение. Много голяма част от кожните заболявания като акне и екземи, се повлияват добре от слънчеви бани. Дори и депресиите.
 2. Следи UV-индекса в прогнозата за времето. Когато е близо до горна граница /10/, намали престоя на слънце, особенно в обедните часове.
 3. Не трупай тен преди да се подложиш на процедури като лазерна епилация, фото епилация, фото подмладяване или лазерен пилинг. Поради високата опасност от изгаряне, задължително използвай SPF30 или SPF50 през периода на процедурите или ги отложи за зимата.
 4. При необходимост от употреба на лекарства, задължително попитай своя лекар или фармацевт дали са фоточувствителни. Ще се изненадаш колко много от антиботиците са такива, а също някои етерични масла, медицински или други агресивни формули витамин А, козметика с различни киселини и др. В тези случаи, употребата на висок слънцезащитен фактор е задължителна.
 5. През първите дни от лятната ти ваканция можеш да нанесеш висок SPF. След като натрупаш лек тен, можеш да преминеш към по-нискък SPF. На разходка високо в планината обаче, задължително използвай максимална фотозащита.
 6. Когато си в градска среда и през по-голямата част от деня стоиш на закрито в офиса, вкъщи или в ресторанта, съвсем не е задължително дневният ти крем да съдържа SPF. При тези условия, SPF бустерите в козметичните продукти не могат да те предпазят от други непредотвратими вреди, като тези които нанасят свободните радикали. Тогава на помощ идват антиоксидантите, за които вече споменахме.
 7. Еженевната грижа за кожата ти трябва да включва антиоксиданти целогодишно. Например, серум или крем с витамин С, витамин Е, Мед, Цинк и др. Тези продукти ще те предпазят едновременно от UVA/UVB лъчите, свободните радикали и оксидативния стрес. При по-добрите козметични марки, антиоксидантите са капсулирани, за да транспортират активната съставка в дълбоките слоеве на кожата. Тогава, дори и да се наложи да измиеш лицето си, антиоксидантната защита на кожата ти ще продължи през целия ден /до 24 часа/.
 8. Ако наистина е необходимо, добави фотозащита върху антиоксидантния дневен серум, като не забравяш, че разликата в цифрата на фактора е в продължителността, а не в ефективността на защитата. Напомняме, че продуктите с висок SPF са по-гъсти и запушват порите.

 

Кои са любимите ни ТОП 6 продукта с SPF и антиоксиданти?

  1. Advanced Perfecting Shield SPF 30 е антиоксидантен крем на Teoxane, който защитава кожата едновременно от градските замърсявания и от UVA/UVB лъчите. Идеален за изравняване тена на кожата и широкоспектърна защита в една стъпка. Съдържа дермо-реструктуриращ комплекс и мощни пептиди (MATRIXYL 3000) и стимулира образуването на хиалуронова киселина и колаген в дълбоките слоеве на кожата.
  2. Най-широко разпространените антиоксиданти на пазара са продуктите с витамин C. Това е витаминът с най-всепризнатите антиоксидантни свойства, но и най-нестабилните. Един добре балансиран и задължително стабилизиран витамин C серум или крем има способността да те предпазва абсолютно през целия ден, след еднократното му нанасяне сутринта. Daily Radiance е чудесен продукт, съчетаващ в себе си антиоксидантна защита и SPF 30.
  3. Тъй като витамин C в козметиката може да бъде неподходящ за някои типове силно чувствителни кожи, Mеdik8 са разработили Firewallминерален антиоксидантен серум с патентованата съставка PCA /медна сол на пиролидон карбоксилна киселина/. Освен че неутрализира широк спектър от свободни радикали, тя има възстановяващи и подхранващи свойства, стимулира колагеновия синтез и еластин в кожата.
  4. Elemis Biotec е разработка, вдъхновена от настъпващите промени в начина на живот, като цигарен дим, стрес, постоянно UV облъчване, менопауза, нередовно хранене, прием на лекарства и дори естествените процеси на стареене, които дават отражение върху състоянието на кожата. То най-често се изразява във видимо изморен вид на лицето, сивкав и неравен тен и проява на различни кожни проблеми, като пигментни петна или акне в зряла възраст. Biotec е цялостна система, базирана на енергизиращите и презареждащи свойства на капсулираните антиоксиданти Цинк и Мед, които подобряват клетъчната енергия и насърчават кожата да изпълнява собствените си основни функции – да се предпазва, възстановява и регенерира самостоятелно.
  5. Дневният депигментиращ крем White Balance Everyday Protect с SPF 50 съдържа Оксиресвератрол /Oxy-R/ – патентована технология на Medik8, която видимо намалява съществуваща пигментация и предотвратява появата на нова. Oxy-R действа и като антиоксидант, тъй като осигурява на кожата защита срещу свободните радикали и намалява възпаленията.
  6. А за едновременно леко, хидратиращо и противостареещо действие, можеш да се довериш на Advanced Day Total Protect с SPF 30.  Освен широкоспектърна 5-звездна защита от UV, този крем съдържа филтри, които защитават от infra-red и blue light. Неговата иновативна формула с добавени антиоксиданти действа против замърсяванията от околната среда и се бори с всички видими признаци на стареене.

 

Щастлив финал за здрава кожа

Радвай се на слънцето в ранните и следобедните часове на деня, като бавно и постепенно натрупваш тен, по възможност през цялата година. По 15-20 минути слънчеви бани на ден без употреба на фотозащита са абсолютно допустими и дори задължителни за поддържане на оптимални стойности на витамин D в организма. Допълнително си набавяй антиоксиданти, както за вътрешен прием, така и под формата на крем или серум за лице. Освен, че няма да ти навредят, антиоксидантите имат антиканцерогенно действие за справяне с увреждането на ДНК на клетките. А ако имаш светъл фототип кожа и се излагаш продължително на силно слънце, все пак използвай крем с SPF 30.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 7 =