Facecare > Блог > Пътят на сапуна и NMF в кожата ти

Пътят на сапуна и NMF в кожата ти

Случвало ли ти се е да не усещаш очаквания ефект от професионалната терапия, която си направи едва преди няколко дни? Първото, което ти идва на ум, е да обвиниш процедурата или продукта, с който се прави. Но всъщност, много често проблемът се крие в нарушената липидна бариера на кожата и намаления Естествен Овлажняващ Фактор, наричан за краткост NMF. Ето защо кожата ти усвоява хидратиращите продукти, НО не ги задържа дълго и те буквално се изпаряват от нея.

За да разбереш защо е важно да поддържаш високи нива на NMF, първо ще обясним какво представлява овлажняващият механизъм на кожата. Това е механизмът, който регулира водното й съдържание и в най-голяма степен определя нейното състояние и външен вид.

В кожата се съдържат около 11% от общото съдържание на вода в целия човешки организъм. Тя си набавя влага по два начина: от богато кръвоснабдената дерма, която непрекъснато захранва епидермиса с вода, и от външни фактори – атмосферна влажност и нанасяне на овлажняващи агенти.

Количеството на вода в роговия слой на кожата нормално е около 20%. При това съдържание на влага, той е достатъчно еластичен и изпълнява добре своите защитни функции. Но когато количеството на вода в него спадне под 10%, кератинът започва да изсъхва и да увеличава своето механично и микробиологично съпротивление. Така роговият слой губи еластичността си, става груб, започва да се напуква, появяват се лющене и сърбеж.

Поддържането на нормално влагосъдържание в роговия слой се осъществява с помощта на себума, произвеждан от секрета на мастните жлези. Всички ние сме покрити със себум по кожата и обикновено искаме да го “отстраним” от себе си. Той изпълнява пасивна, но и значително важна за кожата роля – разстилайки се по нейната повърхност, себумът образува липофилен преграждащ филм, който възпрепятства изпарението на вода и спомага за задържането й. Следователно, себумната мазнина е тази, която защитава хигроскопичните свойства на NMF.

А какво точно е NMF?

NMF = Natural Moisturising Factor = Естествен Овлажняващ Фактор

Natural Moisturizing Factor е коктейл от водолюбиви молекули, които естествено присъстват в състава на кожата. Те се свързват и задържат влагата, като по този начин поддържат кожата мека и еластична. Помагат за поддържане на правилното функциониране на кожните ензими и балансират естественото pH.

Установено е, че нормално роговият слой се състои от 58% кератин (от голямо значение за кератина е витамин А), 11% липиди и около 30% NMF. А самият NMF е съставен от глицерин, урея, протеини, захари, аминокиселини, млечна киселина, хиалуронова киселина, натриева PCA /пиролидон карбоксилна киселина/, креатин и др.

 

Заемайки такава значителна част от състава на роговия слой на кожата, недостигът на NMF разстройва нормалното оросяване на епидермиса, нарушава водния баланс и кератинът не може да задържа вода.

Естественият овлажняващ фактор е свързан с липидна мрежа, която предпазва неговите хигроскоскопични и емулгиращи свойства.  От тук произтичат и основните му функции:

  • Поема и задържа влагата в роговия слой, която се доставя от долните слоеве на епидермиса.
  • Абсорбира водата попаднала върху кожата вследствие на изпотяване или набавяне от външни източници.
  • Понижава повърхностното напрежение на границата “кератин-вода” и по този начин спомага за преодоляване на естественото отблъскване на водата от кератина.

Премиването със сапуни, горещите душове и други агресивни действия, като търкане с груб ексфолиант или почистваща четка за лице, могат сериозно да разрушат природните ресурси на NMF в кожата ти. Научавайки всичко това, разбира се, НЕ означава, че НИКОГА повече не трябва да миеш лицето си. Важно е да откриеш баланса и точния за твоята кожа почистващ продукт.

И по този повод, ще те попитаме – използваш ли сапун?

Да, точно този твърд сапун, който помниш от детството да се размеква в сапунерката на мивката в банята. Замисляла ли си се защо все по-рядко го срещаш по рафтовете в магазините или защо все по-малко от твоите приятелки изпозлват това древно творение на човечеството?

За да ти разясним причината за това, ще те разходим по пътя на сапуна – от неговото създаване до употребта му в наши дни.

  • Жителите на древна Елада са се къпали със сокове на растението Сапуниче, което се пени при контакт с вода.
  • Римляните са използвали смес от глина и урина за прането на дрехите си.
  • Първият сапун в Галия е бил направен от смес между бук на прах и лой от коза.
  • Кръстоносците се миели със стрити растения, смесени с растителни мазнини.

През 1228г. се появяват първите ателиета за производство на сапун. Там, вместо стрит дървесен прах, сa използвали добре познатата на всички ни сода бикарбонат, а животинските мазнини са заменяли с чист зехтин.

Дойде ли краят на добрия стар сапун?

През 21 век тенденцията е сапунът бавно и постепенно да изчезне от лицето на земята. Течните формули на пенливи почистващи агенти вече превзеха пазара и почти изцяло изместват класическия сапун на калъп. Много козметични марки започнаха да избягват сапуните като състав в техните продукти и все по-често можеш да срещнеш по етикетите им информация, че продуктът не съдържа сапуни.

Голямо значение има какъв измиващ продукт ще избереш точно за теб, който да не наруши липидната бариера на кожата ти и да не намали нейния Eстествен Oвлажняващ Фактор /NMF /. Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да ни попиташ. Можеш да го направиш с коментар под статията, или да ни изпратиш запитване на info@facecare.bg, във Facebook или Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.