Facecare > Блог > Премахни пигментните петна с Шуслерови соли

Премахни пигментните петна с Шуслерови соли

Нежеланите пигментни петна са бич за съвременната жена – козметичен недостатък вследствие на хормонален проблем, силно изгаряне или още нещо?

Когато става дума за кожен недостатък, най-логично е да потърсиш дерматолог, козметик или козметичен продукт, с който да се справиш най-бързо и безболезнено. Но дали това е всичко, което можеш да направиш и дали понякога не си заравяш главата в пясъка, като търсиш по-лесен начин за решаване на проблема?

Според Д-р Шуслер пигментните петна са индикатор за насищане на вредни вещества, които причиняват недостиг на Калиум Сулфорикум (Шуслерова сол №6). Вследствие на това се губи контрол над меланина и той се натрупва на определени места по кожата. Пигментацията може да бъде разпръсната по цялото тяло, но се наблюдава предимно по лицето.

Тази публикацията не поставя диагноза, а представя един различен начин за справяне с проблема, свързан с нежеланата пигментация.

Ако отговаряш на повечето от следващите въпроси с “да”, то най-вероятно страдаш от дефицит на Калиум Сулфорикум и трябва да се консултираш със специалист.

  • Консумираш ли прекомерно количество кафе и цигари?
  • Имаш ли трудно зарастващи рани?
  • Имаш ли кафеникаво-жълто оцветяване по брадичката или очите?
  • Имаш ли задух, честа нужда от свеж въздух?
  • Трябва ли задължително да е отворен прозорецът ти, най-вече през нощта?
  • Страдаш ли от клаустрофобия – страх от тесни и затворени пространства?
  • Имаш ли пигментни петна с цвят на кафе или петна от бременност?
  • Страдаш ли от хроничен гъст жълтеникав секрет /храчки, бронхит, синузит/?
  • Имаш ли фотоиндуцирано стареене /старчески петна/?
  • Имаш ли обилно излющване на горния слой на кожата /псориазис/?
  • Имаш ли чувство на пресищане, за подуване на стомаха?
  • Имаш ли дълбока вертикална бръчка между веждите? /признак за недостиг на кислород/?

Калиум Сулфорикум № 6 е минерално вещество, което:

  • Стимулира функцията на задстомашната жлеза (панкреаса) във връзка с производството на инсулин.
  • Регулира меланина и отговаря за пигментацията на кожата.

Калиум Сулфорикум №6 радикално променя тялото: стимулира обмяната на веществата, осъществява преминаването на кислород от кръвта в клетката и осигурява заедно с други хранителни вещества функционирането на дихателната верига. Ако дихателната верига не функционира пълноценно, реакцията при междинните продукти на обмяната на веществата се прекъсва. В резултат се образуват прекалено много свободни радикали, което води до оксидативен стрес. Притокът на енергия намалява, клетките стават “лениви“ по отношение на обмяната на веществата, изтощават се и умират по-рано, т.е. стига се до процес на стареене.

Как се приема Калиум Сулфурикум №6 ?

Калиум Сулфурикум №6 е бавно действащ минерал (6 месеца +), разтворим във вода. Дозата е индивидуална и може да варира от 3 до 10 и повече таблетки на ден – индивидуално и от схемата на приложение. Може да се приема по няколко начина:

  • Да се разтваря таблетката в устата.
  • Да се разтваря във вода и да се приема на малки глътки.
  • Да се прилага върху кожата под формата на Шуслерова сол крем-маз.
  • Да се разтваря с вода в шише с пулверизатор и да се пръска директно.

Важно! Приемането на Калиум Сулфурикум №6 е задължително да става в комбинация с Натриум Сулфурикум №10 /отговаря за черен дроб и жлъчка/. Този минерал разгражда вредните вещества и ги изхвърля от организма, действайки като детокс. Калиум сулфурикум №6 чисти организма, а Натриум Сулфурикум №10 изхвърля и детоксикира. Ако не приемаш втория минерал в комбинация с първия, има опасност от истинско отравяне на организма.

Инфо+

Взаимовръзка между Калиум Сулфурикум и отрицателните черти на характера – гняв, себеотричане, робско изпълнение на чуждите изисквания.

Важен аспект при Калиум Сулфурикум №6 е присъщото себеотрицание, което води до гняв, когато човек сам се улови, че хитрува. Но относно тълкуването на гнева, съществуват редица заблуждения. Общоприетото разбиране е, че някой има основание да се гневи на друг. Собствената представа за живота или изискването, което човек сам си поставя, се прехвърля и върху другия, който обаче не го изпълнява. В резултат се появява раздразнение спрямо другия, възниква чувство на недоволство.

Гневът започва винаги със сравняване на представата за живота или за нещо, което се подразбира (представата, която човек има за самия себе си) с това, което се случва. Стигне ли се до несъответствие, до разрив между външната реалност и вътрешните изисквания, произтичащи от представите какъв трябва да бъде животът, възниква конфликт. При него се “дава право” на изисквания, възприети най-вече в детството, които трябва да съпътстват “порядъчния” начин на живот. От това произтича чувството, че имаш право и трябва да се ядосваш на този, който, например, не знае как е прието да се държи, как да се жертва за семейството, каква ангажираност да прояви в професията и т.н.

С оглед на взаимовръзките, гневът се проявява, когато някой не е готов да се подчини на натиска, на който е подложен другият. На физическо ниво гневът се изразява с напрежение в областта на корема, което е свързано и с Панкреаса. Затова се казва “да излееш гнева си“, “да изпуснеш парата“.

Какво можеш да направиш, ако изпитваш гняв?

Задай си следните важни въпроси в тази насока:

Собственото ми желание противоречи ли на желанието на другия?

Отговорен ли е другият за моето щастие?

Колко съм ценен и ”качествен ” за другите?

Кой носи отговорност за това, което правя?

Когато откриеш вътрешната си същност, усещайки собствените си чувства, мнения, недоволства, възражения, ти остава само да намериш смелост да ги изразиш и да покажеш себе си.

Използвана литература от наръчник по Биохимията на д-р Шуслер
Стела Куцарова – козметик, Шуслеров терапевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *