Дехидратация на кожата – защо, кога, с какво и как?

Дехидратация на кожата – защо, кога, с какво и как?

Често жените ни споделят, че се чувстват объркани при избора на продукти за лице след зимните месеци. Повечето от тях усещат кожата си суха, раздразнена и опъната до степен на скъсване, въпреки че използват мазен крем или подхранващо масло. И когато им кажем, че всъщност имат нужда от хидратация, те ни питат учудени – не трябва ли да се хидратирам през лятото, а през зимата да се подхранвам?
Ако и вие се чувствате объркани, тук ще ви обясним какви са разликите при грижата за “суха кожа” и “дехидратирана кожа”, и какво да НЕ правим за задълбочаване на дискомфорта.

През зимата кожата ни е изложена на много стрес – ниски температури, студен вятър, сух въздух от отоплителни уреди, а на много от нас дори не ни се пие вода през този сезон. Всичко това води до дехидратация на цялото тяло и кожата е органът, който видимо ни сигнализира с проява на сухота, опънатост и раздразнения. Обаче тези усещания не отминават току-така с настъпване на пролетта и ние целеустремено се захващаме да търсим козметични продукти за справяне с проблема.

И ето тук започва объркването… Изглежда логично, че ако чувстваш кожата си суха, значи трябва да използваш по-мазен продукт. Да, но защо дори тогава продължаваш да я усещаш стегната и опъната?

За да ти отговорим на въпорса как се случва това, ще направим едно сравнение с храненето и пиенето на вода. Ако си гладен, това не означава, че едновременно с това не можеш да бъдеш жаден, и обратното. Ето защо трябва да се научим да разпознаваме нуждите на кожата си – да я нахраним, когато е гладна и да я хидратираме, когато е жадна. А понякога – двете едновременно.


Митове, свързани с хидратацията

В търсене на подходящите козметични продукти, е много възможно да попаднеш на различни и противоречиви твърдения, свързани с хидратацията на кожата. Ето кои са тези, които категорично считаме за НЕверни:

 1. Жените на възраст около 25-29 години нямат нужда от хидратация на кожата.
  Хидратацията категорично не е обвързана с възрастта. Да, тя намалява с годините, но това не означава, че няма нужда от нея в средата или края на 20-те.
 2. През зимата хидратиращите продукти замръзват върху лицето.
  Често срещано предупреждение от различни консултанти е, че хиалуроновата киселина не се препоръчва за употреба през зимата, защото замръзва в повърхностните кожни слоеве. Обаче телесната температура е много над температурата на замръзване на водата, което със сигурност не позволява на хидратиращите съставки от продуктите да замръзват върху лицето.
 3. Мазният или смесен тип кожа нямат нужда от хидратация.
  Тъй като дехидратацията е моментно състояние, тя може да се прояви при всеки тип кожа, независимо дали е мазна, смесена, суха или чувствителна. Хидратиращата грижа е задължителна за всяка кожа и съответно трябва да бъде съобразена с нейния тип.
 4. Кожата след 45 г. има нужда само от подхранване.
  Както вече споменахме, хидратацията и подхранването са две различни и взаимно допълващи се нужди на кожата, които не зависят от възрастта ни.
 5. Хидратиращите продукти са само тези с хиалуронова киселина.
  Да, хиалуроновата киселина е една от най известните съставки с хидратиращо действие. Но козметичните компании постоянно произвеждат, подобряват и патентоват все нови и нови иновативни съставки за хидратиране на кожата. А кои са най-актуалните от тях, ще споделим в текста по-долу.

Но преди това ще обясним какво всъщност е “дехидратация”

Дехидратацията е симптом с много различни причини за появата му, решения за справяне с проблема и последици за кожата. Всичко започва от дермата – естествен воден резервоар на кожата, от където тръгва загубата на вода и продължава своя път към епидермиса. При нормални условия и балансиран водно-липиден слой, дневната интезивна загуба на вода през кожата е около 800 мл. Напълно естествено, хидратацията на кожата намалява и с напредване на възрастта. А в допълнение с въздействието на околната среда, този процес дори става още по-бърз. Когато кожата не е достатъчно добре хидратирана, много често се проявят чувствителност, зачервяване, раздразнения и дори прекомерно компенсаторно омазняване. Тя започва да изглежда сивкава, с неприятно усещане за опъване, а не след дълго се появяват и значително по-видими и дълбоки линии и бръчки.


Какви грешки допускаме, водещи до дехидратация на кожата?

 • Отстраняване на сутрешния мазен филм от лицето
  Важно е да знаем, че кожата има много различни функции, а най-важната от тях е защитно-бариерната ѝ функция. Тя се осъществява благодарение на водно-липидна мантия, съставена от вода в масло. Водно-липидният слой и роговият слой  възпрепятстват изпаряването на водата от епидермиса. След като се събудим сутрин и усетим кожата си омазнена, веднага ни се приисква да я изтъркаме и почистим. А всъщност този мазен филм с който се събуждаме, е най-доброто ни оръжие срещу бръчки, алергии, чувствителност и раздразнения.
 • Прекомерно измиване и търкане на кожата
  В желанието си за чиста и блестяща кожа, голяма част от жените я премиват, което от своя страна води до нарушаване на защитните ѝ функции. Проявяват се чувствителност, сухота и усещане за повърхностно скъсване, а всичко това са симптоми на дехидратация. Следователно трябва да се избягва честата употреба на прекалено агресивни измиващи продукти, ексфолианти с груби, абразивни частици и така актуалните в момента почистващи четки за лице.

 • Престой в помещения с ниска влажност на въздуха
  Липсата на влага във въздуха води до липса на влага в кожата. Следователно е добре да проветряваме редовно климатизираните помещения, както и да намалим градусите на водата, с която се къпем. Горещата вода не влияе благотворно на кожата, за разлика от студената, която тонизира, подобрява кръвообращението и стяга порите.
 • Прием на твърде малко питейна вода
  И тук автоматично изскача въпросът по колко вода трябва да пием. Ние сме приели правилото, че трябва да се пият по 30 мл вода на всеки килограм тегло. Например, телесно тегло 60 кг умножено по 30 мл вода, прави  по 1 800 мл вода на ден.

Неподходящите продукти за домашна грижа могат да влошат
съществуващия проблем и дори да създадат нов

Често жените със смесен тип кожа избират козметика, предназначена само за проблемна и акнеична кожа. Тези продукти се борят с проблема на зоните с прекомерно омазняване, но не действат благоприятно на останалата част от лицето. Резултатът е дехидратация и чувство за сухота.

В други случаи, когато жените с мазна или смесена кожа усетят сухота и опъване, те решават да използват по-мазен крем или натурално масло за премахване на дискомфорта. Но при тези типове кожа, използването на мазни продукти с цел намаляване на усещането за опънатост, води до излишно омазняване, запушване на порите и поява на пъпки.

Много често жените със суха кожа смятат, че трябва да използват единствено мазни подхранващи продукти. След време те забелязват, че бръчките не намаляват и дори продължават да се задълбочават. Ето защо, към подхранващите съставки на козметиката за суха кожа, трябва да се включат и такива с хидратиращи свойства.

Обратният сценарий също е възможен – жена с много суха, зачервена и на места дори лющеща се кожа, отчаяно търси силно хидратиращ крем за лице, като се надява, че той ще подобри състоянието на кожата й. Обаче хидратиращите продукти попиват бързо и буквално изчезват след нанасяне, и при много суха кожа техният ефект е напълно недостатъчен.

Изброявайки тези случаи, отново можем да ги съпоставим с храната и водата. А именно, че пиейки вода не може да утолим глада си за храна, т.е. едното не замества и не може да съществува без другото.

Ключови съставки в козметиката за борба с дехидратацията

За да ти помогнем да се насочиш към правилната секция с козметика от първия път, от долуописаните съставки ще разбереш защо е важно да присъстват в продуктите за дехидратирана кожа. И това съвсем не са всички. Съществуват много и различни активни съставки, които освен да хидратират, имат за цел превантивно да задържат влагата в кожата ти. Това не става само и единствено с добре познатата на всички хиалуронова киселина с ниско молекулярно тегло. Освен нея, можеш да избереш продукти, които съдържат и някои от тези хидратиращи съставки, които са много актуални, но може би знаеш твърде малко за тях:

 • Серамиди
  Нарушената кожна бариера често е в резултат от липса на серамиди. Благодарение на структурата си, те коригират порьозните мембранни стени на клетките и така спират трансепидермалната загуба на вода. Кожата се изпълва с обем, продобива стегнат овал и здрав младежки вид. При някои кожни заболявания като невродермит и псориазис, е доказано, че концентрацията на серамиди в кожата е значително понижена.
 • Пептиди
  Пептидите са естествено съдържими в кожата информационни молекули. Те се грижат за това да ѝ “кажат”, когато има недостиг от определен елемент, след което тя сама започва да го произвежда. Пептидите в козметиката имат разнообразен физиологичен ефект върху кожата и козметичните компании непрекъснато произвеждат нови формули под различни търговски наименования. Аргинин е името на пептид, който действа като антиоксидант срещу увреждането от свободните радикали и същевременно има функция да задържа влагата в кожата.
 • NMF (Естествен Овлажняващ Фактор)
  NMF е естествено съдържим в епидермиса комплекс от вещества като урея, глицерин, аминокиселини, мастни киселини, млечна киселина, протеини, креатин и др. Той поддържа кожата еластична, подпомага правилното функциониране на кожните ензими и същевременно балансира естественото pH. Без наличие на NMF в кожата, роговият слой може да абсорбира водата, но не може да я задържа.

Програма за хидратация,
според различните типове кожа

 •  Смесена кожа, над 25 г

Подходящи почистващи продукти са Medik8 Cream Cleanse или Elemis Superfood Wash.
За последваща грижа след измиване сутрин и /или вечер е подходящ Medik8 Hydr8 B5 серум с хиалуронова киселина. Може да се нанася дори в зоната на околоочния контур и е чудесна основа за грим. Ако не го чувстваш достатъчно хидратиращ за твоя тип кожа, може да нанесеш отгоре и дневен крем Advanced Day Total Protect, който дори е със слънцезащитен фактор 30 SPF.
Веднъж седмично можеш да включиш хидратираща маска от био-целулоза с цинк и хиалуронова киселина. Ultimate Recovery от Medik8 е отлична в случаите, когато се нуждаеш от хидратация и възстановяване след по-силни и инвазивни процедури.

 • Суха кожа, над 32 г

Подходящи почистващи продукти са топящ се маслен балсам Elemis Pro-Collagen и почистващо олио Medik8 Lipid Balance.
Предимствата на балсама са уникалния му аромат и възможността да бъде използван дори като маска за лице. Много дълготраен и икономичен продукт, но с недостатъчно удобна опаковка. В кутията е включена малка шпатула и кърпа за разнасяне на балсама по лицето.
Почистващото олио е в много удобна опаковка с помпа, но не е така икономично. За достатъчно добро отстраняване на грима и замърсяванията, с него ще са необходими няколко изпомпвания. Препоръчваме олиото да се използва на влажно лице, за да се улесни разтварянето на нечистотиите с по-малък разход на продукт.

За последваща грижа сутрин и/или вечер е подходящ серум с течни пептиди Medik8 Liquid Peptide, който ще достави на кожата необходимата хидратация, чрез иновативна дрон технология. Тя служи за гарантирано транспортиране на пептидите до дълбоките кожни слоеве. Ако е необходимо, може да се нанесат и дневен и/или нощен крем от серията Elemis Pro-Collagen, които допринасят за допълнителен комфорт на кожата с морски и растителни активни съставки. Overnight Matrix е нощен крем от същата серия, който също действа чрез интелигентната дрон технология с пептиди.
Един-два пъти седмично можеш да включиш употребата на подхранваща маска за лице Pro-Collagen Marine, с която напълно да завършиш целия цикъл от продукти за домашна грижа.

Ако си със суха кожа до 35 г и си почитателка на благоуханните масла, то подхранващото олио Elemis Superfood е чудесен продукт, с който да “нахраниш” гладната кожа. Съдържа растителни екстракти от суперхрани, семена, омега мастни киселини и антиоксиданти.

Козметика и още…?

Освен чрез правилно подбраната козметика, можеш допълнително да подхранваш и хидратираш кожата си отвътре навън. Това става като към здравословното и пълноценно хранене, добавиш и допълнителен прием на хранителни добавки с колаген, хиалуронова киселина, екстракти от суперхрани, семена и пробиотици.

Не забравяй, че винаги можеш да се възползваш и от безплатна консултация при избор на подходящ продукт от портфолиото на facecare.bg. Обади ни се на 0898 434 029 или ни изпрати запитване на info@facecare.bg, във Facebook или Instagram. Нашият козметик Стела Куцарова ще те насочи “защо, кога, с какво и как” да се грижиш за твоята кожа.

Сподели

Comment (1)

 • Вержи Отговор

  Препрочитам статията за пореден път.., много полезна, с добри и ясно обяснени съвети. За много подробности не съм си давала сметка.
  Благодаря ви! 🙂

  25.03.2019 at 11:59

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 13 =