Facecare > Блог > Дехидратация на кожата – защо, кога, с какво и как?

Дехидратация на кожата – защо, кога, с какво и как?

дехидратация на кожата

Жените често ни споделят, че се чувстват объркани при избора на продукти за лице по време на летните месеци. Повечето от тях усещат кожата си суха, раздразнена и опъната до степен на скъсване, въпреки че използват мазен крем или олио за лице.  Затова тук ще ти обясним какви са разликите между грижата за “суха кожа” и грижата за “дехидратирана кожа”, а също и какво да не правиш, за да избегнеш задълбочаване на дискомфорта.

Както знаеш, през лятото кожата е изложена на много стрес – високи температури, силно слънце, солена морска вода, хлорирана вода от басейни. А и често не пием достатъчно количество течности. Всичко това води до дехидратация на цялото тяло и кожата е органът, който видимо сигнализира с проява на сухота, опънатост и раздразнения. Обаче тези усещания не отминават току-така и ти целеустремено се захващаш да търсиш козметични продукти за справяне с проблема. И ето тук започва объркването. Изглежда логично, че ако чувстваш кожата си суха, значи трябва да използваш по-мазен продукт. Да, но защо дори тогава продължаваш да я усещаш стегната и опъната?

За да ти отговорим на въпроса как се случва това, ще направим една съпоставка с приема на храна и пиенето на вода. Ако си гладен, това не означава, че едновременно с това не може да бъдеш жаден, и обратното. Ето защо трябва да се научиш да разпознаваш нуждите на кожата си – да я подхранваш, когато е гладна и да я хидратираш, когато е жадна. А понякога – и двете едновременно.

Митове за хидратацията

В търсене на подходящите козметични продукти, е много възможно да попаднеш на различни и противоречиви твърдения, свързани с хидратацията на кожата. Ето кои са тези, които категорично считаме за НЕверни:

 • “Кожата на жените на възраст около 25-29 години няма нужда от хидратация.”
  Хидратацията категорично не е обвързана с възрастта. Да, тя намалява с нарастване на възрастта, но това не означава, че нямаш нужда от нея в средата или края на 20-те ти години.
 • “Мазният или смесеният тип кожа нямат нужда от хидратация.”
  Тъй като дехидратацията е моментно състояние, тя може да се прояви при всеки тип кожа, независимо дали е мазна, смесена, суха или чувствителна. Хидратиращата грижа е задължителна за всяка кожа и съответно продуктите трябва да бъдат съобразени с нейния тип.
 • “Кожата след 45 г. не се нуждае от хидратация, а само от подхранване.”
  Както вече споменахме, хидратацията и подхранването са две различни и взаимно допълващи се нужди на кожата, които не зависят от възрастта ни. Следователно,  дори след 45 кожата ти има нужда от хидратация.
 • “Хидратиращи продукти са само тези, които съдържат хиалуронова киселина.”
  Да, хиалуроновата киселина е една от най-известните съставки в козметиката с хидратиращо действие. Но козметичните компании непрекъснато произвеждат, подобряват и патентоват все по-нови и иновативни съставки за хидратиране на кожата. А кои са най-актуалните от тях, ще споделим в текста по-долу. Но преди това…

Какво е “дехидратация на кожата”?

Дехидратацията е симптом с много различни причини за появата му, решения за справяне с проблема и последици за кожата ти. Всичко започва от дермата – естествен воден резервоар на кожата, откъдето тръгва загубата на вода и продължава своя път към епидермиса. При нормални условия и балансиран водно-липиден слой, дневната интензивна загуба на вода през кожата е около 800 мл, а напълно естествено, водата в кожата намалява и с напредване на възрастта. В допълнение с въздействието на околната среда, този процес става още по-бърз.

Когато кожата е дехидратирана, много често се проявят чувствителност, зачервяване, раздразнения и дори прекомерно компенсаторно омазняване. Тя започва да изглежда сивкава, с неприятно усещане за опъване, а не след дълго се появяват и значително по-видими и дълбоки линии и бръчки.

Грешки, водещи до дехидратация на кожата

 • Отстраняване на сутрешния мазен слой от лицето
  Важно е да знаеш, че кожата има много различни функции, а най-важната от тях е защитно-бариерната. Тя се осъществява благодарение на водно-липидна мантия, съставена от вода в масло. Водно-липидният и роговият слой на кожата възпрепятстват изпаряването на водата от епидермиса. А този мазен филм върху лицето, с който се събуждаш сутрин, и веднага ти се приисква да изтъркаш и почистиш, всъщност е най-доброто ти оръжие против бръчки, чувствителност и евентуални раздразнения.
 • Прекомерно измиване и търкане на кожата
  В желанието си за чиста и блестяща кожа, голяма част от жените я премиват, което от своя страна води до нарушаване на защитните ѝ функции. Проявяват се чувствителност, сухота и усещане за повърхностно скъсване, а всичко това са симптоми на дехидратация. Следователно трябва да се избягва честата употреба на прекалено агресивни измиващи продукти, като ексфолианти с груби абразивни частици и така актуалните почистващи четки за лице.
 • Продължителен престой в помещения с ниска влажност на въздуха
  Липсата на влага във въздуха води до липса на влага в кожата. Следователно е добре да проветряваш редовно климатизираните помещения, както и да намалиш градусите на водата, с която се къпеш. Горещата вода не влияе благотворно на кожата, за разлика от студената, която тонизира, подобрява кръвообращението и стяга порите.
 • Прием на твърде малко питейна вода
  И тук автоматично изскача въпросът – по колко вода трябва да пиеш. Ние приемаме правилото, че трябва да се пият по 30 мл вода на всеки килограм тегло. Например, телесно тегло 60 кг умножено по 30 мл вода, прави  по 1 800 мл вода на ден.
 • Неподходящи продукти за домашна грижа
  Те могат да влошат съществуващия проблем и дори да създадат нов. Ето и няколко примера за основните типове кожа:

Често жените с мазен към смесен тип кожа избират козметика, предназначена за проблемна и акнеична кожа. Тези продукти се борят с проблема в зоните с прекомерно омазняване, но не действат благоприятно на останалата част от лицето. Резултатът е поява на дехидратация и чувство за сухота и опъване на кожата. Тогава те решават да използват по-мазен крем или натурално масло, за да премахнат дискомфорта. Но при този тип кожа, използването на мазни продукти за намаляване усещането за опънатост, води до допълнително омазняване на кожата, запушване на порите и поява на пъпки.

Жените със суха кожа смятат, че трябва да използват единствено мазни, подхранващи продукти. След време забелязват, че бръчките не намаляват и дори продължават да се задълбочават. Ето защо, към подхранващите съставки на козметиката за суха кожа, трябва да се включат и такива с хидратиращи свойства.

Обратният сценарий също е възможен – жена с много суха, зачервена и на места дори лющеща се кожа отчаяно търси силно хидратиращ крем за лице, като се надява, че той ще подобри състоянието на кожата й. Обаче, хидратиращите продукти попиват бързо и буквално изчезват след нанасяне, и при много суха кожа техният ефект е напълно недостатъчен.

Гореизброените случаи можем отново да съпоставим с храната и водата. А именно, че пиейки вода не можеш да утолиш глада си за храна, т.е. едното не замества и не може да съществува без другото.

Ключови съставки в козметиката за борба с дехидратацията

За да ти помогнем да се насочиш към правилната категория козметика от първия път, ще обясним защо долуописаните съставки е важно да присъстват в продуктите за дехидратирана кожа. И това съвсем не са всички възможности. Съществуват много и различни активни съставки, които освен да хидратират, имат за цел превантивно да задържат влагата в кожата ти. Това не става само и единствено благодарение на добре познатата на всички хиалуронова киселина /задължително с ниско молекулярно тегло!/. Освен нея, можеш да избереш продукти, които съдържат и някои от тези хидратиращи съставки:

 • Серамиди
  Нарушената кожна бариера често е резултат от липса на серамиди. Благодарение на структурата си, те коригират порьозните мембранни стени на клетките и така спират трансепидермалната загуба на вода. Кожата се изпълва с обем, придобива стегнат овал и здрав младежки вид. При някои кожни заболявания като невродермит и псориазис е доказано, че концентрацията на серамиди в кожата е значително понижена.
 • Пептиди
  Пептидите са естествено съдържими в кожата информационни молекули. Те се грижат за това да ѝ “кажат”, когато има недостиг от определен елемент, след което тя сама започва да го произвежда. Пептидите в козметиката имат разнообразен физиологичен ефект върху кожата и козметичните компании непрекъснато произвеждат нови формули под различни търговски наименования. Аргинин, например, е името на пептид, който действа като антиоксидант срещу увреждането от свободните радикали и същевременно с това има функция да задържа влагата в кожата.
 • NMF (Естествен Овлажняващ Фактор)
  Това е естествено съдържим в епидермиса комплекс от вещества като урея, глицерин, аминокиселини, мастни киселини, млечна киселина, протеини, креатин и др. Той поддържа кожата еластична, подпомага правилното функциониране на кожните ензими и същевременно балансира естественото pH. Без наличие на NMF в кожата роговият слой може да абсорбира водата, но не може да я задържа.

Козметика и още…?

Маските за лице са отлично средство за бързо и наистина ефективно хидратиране на лицето ти. Можеш да разгледаш нашите предложения с дълбоко хидратиращи маски от Skeyndor и Medik8.

През лятото е добре да имаш нещо освежаващо под ръка, което моментално да хидратира лицето ти. Независимо дали си на плажа, в планината или в града, можеш да напръскаш лицето си със спрей от Orpheus или Thesera. И двата продукта могат да се използват директно върху грима.

Освен чрез правилно подбраната козметика, можеш допълнително да подхранваш и хидратираш кожата си отвътре навън. Това става, като към здравословното и пълноценно хранене, добавиш и допълнителен прием на хранителни добавки с колаген, хиалуронова киселина, екстракти от суперхрани, семена и пробиотици. А за да си напомняш, че трябва да пиеш достатъчно количество вода, можеш да носиш навсякъде със себе си еко бутилка от стъкло. Ние се доверихме на бутилки Oneconic от Надя Петрова, защото са устойчиви и имат страхотни цветове.

Лесно можеш да разбереш кои са най-подходящите за теб продукти, като минеш през само три стъпки. Не забравяй, че винаги можеш да се възползваш и от безплатна консултация. Обади ни се на 0898 434 029 или ни изпрати запитване на info@facecare.bg. Нашият козметик Стела Куцарова ще те насочи “защо, кога, с какво и как” да се грижиш за твоята кожа.

1 Коментар

 1. Вержи

  25.03.2019 at 11:59

  Препрочитам статията за пореден път.., много полезна, с добри и ясно обяснени съвети. За много подробности не съм си давала сметка.
  Благодаря ви! 🙂

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *