Facecare > Блог > Пигментни петна: грешката, която ти пречи да се справиш с тях

Пигментни петна: грешката, която ти пречи да се справиш с тях

Грешката, която ти пречи да се справиш с пигментните петна - facecare.bg

Ако твоята борба с  пигментни петна е непрестанна, изпробвала си какво ли не, но без ефект – то е възможно да допускаш най-често срещаната грешка. За нея ще ти разкажем малко по-надолу в статията. Хиперпигментацията е често срещано състояние при много хора, независимо от пол, възраст и тип кожа. Пигментните петна могат да се появят при всеки и на различни места по тялото и лицето.

Причините за поява на пигментни петна също могат да бъдат много:

 • прекомерно излагане на слънце
 • възрастови изменения
 • хормонален дисбаланс
 • бременност
 • прием на противозачатъчни таблетки
 • прием на определени лекарства в комбинация с излагане на 
 • слънчево изгаряне
 • радиационен фон
 • ултравиолетова светлина
 • свободни радикали
 • белези от акне
 • външни фактори /изгаряне от лазер и IPL процедури, химически пилинг, солариум/
 • наследствени фактори
 • генетична предразположеност
 • лунички
 • стрес

Тук е важно да отбележим, че трябва да правиш разлика между старчески петна и хормонална пигментация.

Пигментацията на кожата, която се отнася до количеството меланин, произвеждано от организма, определя цвета на кожата. Двата основни вида меланин – еумеланин и феомеланин – се произвеждат от меланоцитите в епидермалния слой на кожата. Феомеланинът води до по-светли тонове на кожата, докато еумеланинът е причина за по-тъмните тонове на кожата.

Кожата е защитена от слънчево изгаряне чрез тъмнокафявия пигмент еумеланин , който абсорбира UV лъчите от слънцето. По-тъмните тонове на кожата са свързани с по-високи нива на еумеланин, докато по-светлите тонове на кожата са свързани с по-ниски нива. Способността на еумеланина да предотвратява рак на кожата е едно от допълнителните му предимства. Проучванията  показват, че хората с по-високи нива на еумеланин имат по-малък шанс да развият рак на кожата, отколкото хората с по-ниски нива. Като поглъща слънчевата топлина и поддържа тялото хладно, еумеланинът помага и за регулиране на телесната температура.*

Истината е, че повечето хора имат пигментни петна – дали са повече, или по-малко, е без значение, защото и в двата случая оказват негативно влияние върху самочувствието ни

 

Ако ти страдаш от пигментни петна, правила си курс от процедури за тяхното третиране, изпробвала си различни продукти, но пигментацията ти се завръща след няколко месеца, то най-вероятно допускаш най-често срещаната грешка.

 

Пигментацията трябва да се третира целогодишно – и през зимния, и през летния сезон

Повечето хора и клиенти, с които сме се срещали, допускат грешката да полагат грижи за пигментациите само през есенно-зимния период. Това е най-често срещаната грешка, тъй като ако страдаш от пигментации НЕ трябва да позволяваш да се образува нов пигмент и нови пигментни петна. Тоест, трябва да използваш продукти, които да таргетират пигментацията и през лятото. 

 

Ето как следва да изглежда твоят цикъл на лечение на пигментни петна

Есен-зима: Посещаваш козметик за процедури: пилинг, фототерапия и т.н. и използваш необходимите депигментиращи продукти и антиоксиданти.

Пролет-лято: Продължаваш превенцията за поява на пигментации чрез продуктите, които използваш или други такива, подходящи за сезона + SPF. 

Грижата след студените месеци НЕ трябва да се свежда до хидратация и слънцезащитен продукт!

Естественият въпрос, който ще си зададеш, най-вероятно е: “не е ли вредно да се използват депигментиращи продукти през топлите месеци?”. Отговорът е не, защото вече съществуват съставки, които не са агресивни и тяхната цел не е да излющват кожата и да я нараняват, а да потискат процеса меланогенеза – образуването на пигмент. 

 

Кои са съставките, които потискат процеса по образуването на пигментни петна?

Изсветляващи съставки, които влияят директно върху синтеза на меланин:

Алфа Арбутин  Алфа-арбутинът е естествен антиоксидант и изсветляващ агент, който се съдържа в растението мечо грозде. Той намалява образуването на меланин, като подобрява външния вид на старческите петна, луничките, мелазмата и поствъзпалителната пигментация.

Азелаинова киселина – AZA е щадяща кожата дикарбоксидна киселина, която може да бъде получена от зърна като пшеница, ръж и ечемик. В козметиката, тя най-често е лабораторно разработена форма, тъй като това я прави по-ефективна в грижата за кожата. Често може да срещнете азелаиновата киселина като средство за справяне с пигментации, акне, неравномерен тен на кожата, загуба на блясък, загрубяла кожа, зачервяване и др. Друго предимство на киселината е, че има широка съвместимост с всички типове кожа, дори с чувствителната

 

Един от любимите ни продукти е този крем против пигментни петна с азелаинова киселина и алфа арбутин – Azelaic Forte 25 на NOON Aesthetics.  Високата концентрация на Азелаинова киселина 25% не крие риск от дразнене поради DermShieldTM технология – високи нива активни съставки, без дразнене.  Употребата на азелаинова киселина е подходяща за целогодишна употреба, тъй като не причинява фоточувствителност на кожата. Третира и предотвратява пост-възпалителната пигментация. Алфа арбутин 5% е ефективен при лечение на хиперпигментация при всички типове кожа. Съставката не дава странични ефекти дори при продължиетлна употреба.

Освен изброените ефекти на Азелаиновата киселина, тя има една много важна особеност – при нейната употреба не се развива бактериална резистентност за разлика от антибиотиците. Освен това е ефективна и за заличаване на белези от акне.

КЪМ ПРОДУКТА

 

Коджикова киселина (kojic acid)  – Коджиковата киселина е изсветляваща кожата съставка, която се препоръчва за намаляване на тъмните петна (хиперпигментация) и неравномерния цвят на кожата.

 

Изсветляващи съставки с антиоксидантни свойства:

Витамин С – Той потиска синтеза на меланин чрез понижаване на активността на ензима тирозиназа. Използва се широко в дерматологията като метод за лечение при депигментация на хиперпигментирани петна по кожата.

 

Изсветляващият крем за лице против пигментни петна от Chantarelle е слънцезащитен дневен крем SPF 25 с антиоксидантен, изсветляващ и подмладяващ ефект. Подходящ също и за кожа със сивкав тен, суха, капилярна и зряла кожа с бръчки. Той съдържа Витамин С комплекс в липозомни капсули с постепенно освобождаване в кожата – стимулира синтеза на колаген, укрепва кръвоносните съдове, намалява зачервяванията и засилва защитата срещу UV лъчение.

КЪМ ПРОДУКТА

 

 

 

Витамин Е – Хиперпигментацията може да се лекува само с витамин Е, но най-ефективното лечение включва комбинирането на витамин Е с витамин С. Витамин Е и витамин С действат заедно в борбата със свободните радикали в организма. Свободните радикали причиняват увреждане на клетките и могат да доведат до преждевременно стареене на кожата. Двата витамина помагат и за намаляване на възпалението, което е друг фактор, допринасящ за хиперпигментацията.

 

 

С този слънцезащитен крем за лице на Neostrata да се бориш срещу нежеланата пигментация и едновременно с това да се предпазваш от слънцето, е напълно възможно. Neostrata Skin Brightener е депигментиращ дневен крем с добавени антиоксиданти, които действат в комбинация с широкоспектърна защита SPF 35, за да предпазват кожата от външните агресори на заобикалящата среда. Намалява интензитета на видимите пигментни петна, цялостно изравнява тена на лицето ти и предпазва кожата от допълнително увреждане.

 

КЪМ ПРОДУКТА

 

 

Куркума – Куркумата потиска производството на меланин. При редовна употреба на продукт със съдържанието на куркума може да помогне тези петна да изчезнат по естествен начин и да придаде на кожата по-равномерен тен.

 

 

Сред любимите продукти на клиентите ни се нарежда този серум против пигменти петна на Chantarelle. И ние знаем защо – той съдържа капсулиран куркумин, Витамин Е, Витамин С, екстракт от мечо грозде – намалява пигментациите и хиалуронова киселина, аскорбинова киселина и др. Серумът забавя процеса на стареене на кожата и намалява пигментацията. Със своята холистична система за обновяване на кожата, дава усещане за мощна хидратация, мекота и повдигане. Серумът съдържа антибактериалната и антиоксидантна система Nisinoxid®, патентована от Chantarelle, с подмладяващи и регенериращи свойства и ефективност.

КЪМ ПРОДУКТА

 

 

В комбинация с други активни съставки, тези антиоксиданти имат чудесен ефект върху пигментацията. Освен това, чрез прием може да се защитите и отвътре-навън, а да не разчитате само на козметични продукти.

Изсветляващи съставки, които намаляват разпространението на меланозомите

Ниацинамид – Не подценявай свойствата на ниацинамидът, който в комбинация с други активни съставки, също има чудесни ползи за кожата, като цяло. Излседвания показват, че ниацинамидът е важна съставка за изсветляване на кожата, която спира преноса на меланин към кожните клетки (кератиноцити). Ниацинамидът намалява хиперпигментацията и изсветлява кожата постепенно след продължителната му употреба.

 

Серията на Bioline-Jato Primaluce e специално създадена за третиране на пигментации. Тази серия представлява иновация на активните съставки, насочени към всички стъпки на поява на меланина, които ти показахме на графиката малко по-нагоре. А ето и кои съставки в продуктите на Bioline отговарят на процесите, за които говорим.

 

 

 

 

 

 

Флуидът на Bioline – Jato е крем за лице против пигментни петна  с много лека текстура- изсветляващ и омекотяващ ефект. Редуцира вида на пигментните петна и подобрява тена на кожата. Идеален да нормализира и най замърсената кожа. Съдържа ниацинамид и Radiance white complex.

КЪМ ПРОДУКТА

 

 

 

Депигментиращият и изсветляващ крем за лице – СС крем, който е

с иновативна Touch Adapt Technology + Advanced White Complex – коригира и изсветлява пигментните петна, предотвратява появата на нови, защитава от външни фактори SPF 30. Подходящ zа летните месеци. Кремът Corrective е признат от Cosmo Trends Report за супер иновативена формула, която блокира появата на нови петна, защитава кожата със SPF 30 с лек цвят, който се адаптира към тена на всяка кожа чрез микрокапсули, които се активират при контакт с епидермиса, освобождавайки минерални пигменти, за да придадат равномерен тен на кожата. Освен това, той съдържа Витамин Е, който предотвратява загубата на хидратация, запазвайки кожата мека и еластична и е мощен антиоксидант.

КЪМ ПРОДУКТА

 

 

 

Целенасочена и целогодишна грижа за пигментните петна

Когато полагаш грижи за твоята кожа целогодишно, използваш правилната козметика в комбинация с процедури, то със сигурност ще се грижиш по-ефективно за твоите пигментни петна. Не позволявай да изгубиш постигнатия резултат и всяка година да попадаш в омагьосан кръг, резултат от липсата на грижа през топлите месеци.

 

Ако имаш нужда от персонализиран план за третиране на твоята кожа, може да запишеш час за онлайн консултация със Стела.

ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *