Facecare > Блог > Как да избереш крем за лице с SPF?

Как да избереш крем за лице с SPF?

С настъпване на първите по-горещи и слънчеви дни покупката на дневен крем с SPF се превръща в голямо предизвикателство. Дерматолози, козметични производители и инфлуенсъри се появяват в рекламите и ти напомнят колко опасно е слънцето за здравето и как броят на злокачествените кожни заболявания се увеличава с все по-бързи темпове. Естествено, въпросите, които се пораждат в теб не закъсняват. Наистина ли трябва да се пазя от слънцето? А лицето ми? Но, какъв крем да използвам?

Перфектният слънцезащитен крем за лице трябва да отговаря на толкова много критерии, че сякаш е мисия невъзможна да го откриеш. Вероятно още никой не е попадал на такъв, който да не е прекалено мазен и да не прави лицето ти бяло като на клоун. В същото време трябва да е добра основа за грим, да има и anti-age действие, и ако може все пак да е с най-високия слънцезащитен фактор.

Твърде възможно е да се сетиш за още съществени изисквания, но и тези не са никак лесни за комбиниране в един единствен продукт. И за да услесним избора ти на крем за лице с SPF, тук ще ти разкрием някои основни митове и факти за слънцезащитата. В края на статията те очакват и ТОП 6 от любимите ни продукти за лице с SPF.

Кои са главните виновници за нуждата от
“широкоспектърна защита”?

 

Земята е постоянно облъчвана със слънчева радиация в различен спектър от слънчевата светлина:

 • Синя светлина
  Това е тази част от спектъра на видимата светлина, която съдържа най-много енергия. Нарича се още високоенергийна видима светлина /HEV съкр. от High Energy Visible light/. Нейни източници са както слънцето, така и електрониката с LCD/LED технологии – всички устройства с екрани, луминисцентни крушки и др. Синята светлина причинява оксидативен стрес, който води до натрупване на свободни радикали и може да има неблагоприятни последствия върху здравето ти.
 • Червена светлина
  Infra Red лъчите играят второстепенна физиологична роля върху човека, но повишават въздействието на ултравиолетовата радиация.
 • Ултравиолетова светлина
  UVB са основните причинители на слънчево изгаряне и рак на кожата, а UVA са виновни за фотоиндуцираното стареене. Те не предизвикват изгаряне, но продуцират свободни радикали, които ускоряват разграждането на колаген и еластин в кожата, нанасят щети на ДНК и допринасят за образуване на пигментни петна.

Промените в кожата, предизвикани от слънчевата светлина не се случват изведнъж, а се натрупват с всяко следващо изглагане на силно слънце. И за щастие, има как да им противодействаш.

 

Кои са най-честите твърдения от рекламите на слънцезащитни продукти
и можем ли да им се доверим напълно?

 

 • Слънцето е много опасно за здравето на човека.
 • Ти си 100% защитена от UV, ако използваш слънцезащита.
 • Трябва да нанасяш крем за лице с SPF всеки ден, през всеки сезон.
 • През лятото трябва да използваш максимално висок SPF.
 • Можеш да се защитиш от изкуственото осветление и екраните само, ако изпозлваш крем с SPF.

Доколко всичко това е вярно, или е поредният маркетингов трик, можеш да разбереш сама от тази таблица.

SPF Време на действие
/варира според типа кожа/*
Защита
от UVB
Блокира
витамин D
15 2 часа 93% 100%
30 5 часа 97% 100%
50 6 часа 98% 100%

*Данните са приблизителни, тъй като продължителността на защитата на различните фактори основно зависи от това кой фототип e кожата ти и каква е нейната обичайна реакция на слънце. Някои кожи изгарят много по-бързо от други.

Ако тълкувайки цифрите приемем, че сутринта преди да излезеш си сложила крем за лице с SPF, това автоматично ще означава, че си защитена от слънцето само до обяд. А всички знаем, че UV лъчитe са най-силни в часовете между 12:00 и 16:00 и точно тогава идва времето, в което слънцезащитата е най-необходима.

За да изпълниш съветите на производителите и дерматолозите за целодневна слънцезащита на лицето, сценарият би бил такъв:

Всяка твоя сутрин започва с ритуал пред огледалото – измиване, дневен серум, крем с SPF, няколко стъпки грим… След това излизаш за работа и си напълно спокойна, че лицето ти е защитено от слънцето. Обаче! За да го предпазиш от слънцето, когато излезеш отново навън за обяд, 20 минути преди обедната почивка трябва да се разгримираш и да повториш цялата процедура от сутринта. Не изпълняваш цялото това упражнение, нали?

 

Какво не ни казват рекламите?

 

 • SPF блокират на 100% Витамин D
  Слънцезащитните фактори /дори SPF 10/ блокират вредното въздействие на UV лъчите за определено време, но за сметка на това на 100% блокират усвояването на Витамин D през кожата. Витамин D се набавя най-трудно от храната, а най-лесно – от слънцето. Изглагайки се на слънце, стимулираш неговото естествено производство в организма, но това се случва само, когато не използваш слънцезащита. Не напразно през последните години се говори толкова много за вредите от дефицита на Витамин D, които съвсем не са безобидни.
 • SPF в големи дози може да навреди
  Продуктите с много висок слънцезащитен фактор съдържат и високи концентрации на филтриращи химикали. Те често водят до запушване на порите, могат да причинят алергична реакция, да нарушат хормоналния баланс на кожата и др.
 • Прекаленото пазене не е на добреКолкото повече се предпазваш от слънцето, толкова по-лесно ще изгаряш. Ако се стараеш да поддържаш лек и умерен тен, значително ще намалиш възможността да изгориш още през първия ден на плажа. Пигментът в кожата играе защитна функция и в това се крие тайната на по-тъмните типове кожи, които не изгарят така лесно, както светлите.

Тъй като ние съвсем не сме почитатели на крайностите, ще ти дадем няколко ценни и много лесни за спазване препоръки.

 • Радвай се на слънчевите лъчи! Слънцето е извор на живот, здраве и доказано носи по-добро настроение. Много голяма част от кожните заболявания като акне и екземи, се влияят добре от слънчеви бани. Дори депресиите.
 • Следи UV-индекса в прогнозата за времето. Когато е близо до горна граница, намали престоя на слънце, особенно в обедните часове.
 • Не трупай тен преди да се подложиш на процедури като лазерна епилация, фото епилация, фото подмладяване или лазерен пилинг. Поради високата опасност от изгаряне, задължително използвай SPF30 или SPF50 през периода на процедурите или ги отложи за зимата.
 • При необходимост от употреба на лекарства, задължително попитай своя лекар или фармацевт дали са фоточувствителни. Ще се изненадаш колко много от антиботиците са такива, също някои етерични масла, медицински или други агресивни формули Витамин А, козметика с различни AHA  или BHA киселини и др. В тези случаи, употребата на висок слънцезащитен фактор е задължителна.
 • През първите дни от лятната ти ваканция, можеш да използваш по-висок SPF. След като натрупаш лек тен премини към по-нискък SPF. На разходка високо в планината обаче, задължително използвай максимална фотозащита за лице.
 • Когато си в градска среда и през по-голямата част от деня стоиш на закрито в офиса, вкъщи или в ресторанта, съвсем не е задължително дневният ти крем за лице да съдържа SPF. При тези условия, SPF бустерите в козметичните продукти не могат да те предпазят от други непредотвратими вреди, като тези които нанасят свободните радикали. Затова трябва да избереш продукт с комбинирани слънцезащитни и антиоксидантни свойства.
 • Ако наистина е необходимо, можеш да нанесеш фотозащита върху дневния серум, като не забравяш, че разликата в цифрата на фактора е в продължителността на действието, а не в ефективността на защитата.

Кои са любимите ни ТОП 6 продукта с SPF?

 

 1. За едновременно леко, хидратиращо и анти-ейдж действие, можеш да се довериш на Advanced Day Total Protect с SPF 30.  Освен широкоспектърна 5-звездна защита от UVA и UVB, този крем съдържа филтри, които защитават от infra-red и blue light. Неговата иновативна формула с добавени антиоксиданти действа против замърсяванията на околната среда и се бори с всички видими признаци на стареене.

  2. Чудесен продукт за широкоспектърна защита от много силно слънце е Sun Expertise Dry Touch с SPF 50+. Не оставя мазни, бели следи по кожата и дори е подходящ за всички членове на семейството на възраст над 3 години.
  3. А какво ще кажеш за крем с Витамин С и SPF в едно? Daily Radiance Vitamin C е антиоксидантен крем с допълнителна защита от слънчевите лъчи. Обогатен и с хиалуронова киселина, за да осигури така нужната за кожата хидратация през лятото.
  4. Лека формула и широкоспектърна минерална слънцезащита от слънцето е възможна комбинация. Physical Sunscreen с SPF 30 съдържа безопасни минерални слънцезащитни филтри без наночастици. Спокойно можеш да го нанасяш върху дневния крем или серум, ако в тях няма SPF.


  5. Когато искаш да комбинираш грим, превенция на стареене и слънцезащита в един продукт, CC Cream Age Defense на Skeyndor е идеален за теб. Съдържа Витамин C и хиалуронова киселина, което го прави изключително ефективен антиоксидантен и хидратиращ крем за коригиране цвета на лицето през деня.
  6. Не забравяй, че от слънцезащита се нуждае и чувствителната кожа в зоната на околоочния контур. Medik8 са се погрижили в създаването на такъв продукт и това е Advanced Day Eye Protect с SPF 30.

Ако не знаеш коя слънцезащита е подходяща за теб, премини през трите стъпки и разгледай предложенията със слънцезащита за “Сутрин” и “Грижа за тялото” .
Ако и тогава се затрудняваш, винаги можеш да се възпозлваш и от нашата безплатна консултация на 0898434029 или imfo@facecare.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *