Facecare > Блог > Каква е разликата между дермаролер, дермапен и mesoboost?

Каква е разликата между дермаролер, дермапен и mesoboost?

Каква е разликата между дермаролер, дермапен и mesoboost? - facecare.bg

Знаеш ли каква е разликата между дермаролер, дермапен и mesoboost? Ако отговорът ти е не, или пък не си напълно сигурна, то можем да те уверим, че това е напълно нормално. Най-вероятно и трите неща ти звучат еднакво или не можеш с пръст да посочиш съществената разлика. Четеш, проучваш и се чудиш кое е подходящо за теб. 

На пазара можеш да откриеш стотици варианти за микроиглена терапия – както в козметични салони, така и в домашни условия. Ако обмисляш да започнеш микроиглена терапия е важно да знаеш разликите и за какво да внимаваш, особено когато избираш уред за употреба в домашни условия.  В морето от информация е много вероятно отново да се изгубиш и объркаш, но нека ти помогнем.

Какво обединява трите процедури – mesoboost,  дермаролер и дермапен?

Най-просто казано, общото между дермапен, дермаролер и mesoboost са повърхностните “наранявания” на епидермиса. Микронидълингът представлява процедура, при която с помощта на уред хиляди малки иглички пробождат повърхността на кожата чрез ролиране или убождане. Като резултат се задейства производството на колаген и еластин, което с годините се забавя, а това води до изтъняване на кожата и нарушена кожна бариерна функция. Възстановителният процес от микронидълинга е кратък, а резултатите впечатляващи. Трябва обаче да знаеш, че тези три процедури съвсем не са еднакви и всяка има своите специфики.

 

Какво е микроиглена терапия с Дермапен?

Процедурата с Дермапен се извършва посредством “писалка”, чийто накрайник е снабден с десетки нано игли. При контакт с кожата, иглите причиняват микроскопични повърхностни наранявания на епидермиса и дермата и по този начин стимулират естествения механизъм на кожата да се регенерира. По време на процедурата се използват стерилни разтвори за инжекционна мезотерапия спрямо нуждите на кожата, които засилват ефекта от процедурата. Образувалите се микроканали позволяват на веществата да проникнат по-бързо в дълбоките слоеве на кожата. Не се притеснявай от това, че процедурата  се извършва посредством игли, те са изключително щадящи кожата и не причиняват силна болка. Тези микро наранявания стимулират производството на колаген, докато кожата се възстановява. Малките пробожданията позволяват на активните съставки в козметиката да проникнат по-дълбоко в кожата. 

Микроиглена терапия с Дермапен е процедура, която изравнява тена, подобрява текстурата на кожата, намалява белезите, фините линии и бръчки и големината на порите. Освен това, тя гарантира бързи резултати, без дълъг възстановителен период. 

Микроиглената терапия с Дермапен може да помогне за намаляване вида на:

 • белези от акне
 • пигментация
 • стрии
 • видимо изразени бръчки в зоната над горната устна
 • бръчки под очите и “пачи крак”

Ако имаш херпеси, отворени рани, наблюдават се възпалителни процеси, бременност или наскоро си извършвала химичен пилинг/ лазер, то микроиглена терапия с Дермапен не е подходяща за теб. 

Трябва да знаеш, че при тази процедура е напълно нормално да имаш силно зачервена кожа, но това не трябва да те притеснява. Зачервяването е от 24 до 48 часа, има лек дискомфорт и от 7-10 дни може да се очаква леко излющване на места, в зависимост от състоянието на кожата.  Нещо много важно – дермапен се прави само есенно-зимния период. Препоръчителен курс на терапията е 3-4 процедури през 21 дена.

Какво представлява безиглената мезотерапия с дермаролер?

Ако търсиш процедура, която не изисква възстановителен период и мигновено подобрява качеството на кожата на лицето, то е добре да обмислиш безиглената мезотерапия с дермаролер. Тя се извършва посредством дермаролер, покрит с 600 фини игли. Предизвиква над 130 000 микроперфорации, които стимулират собственото производство на колаген. Повишава скоростта на клетъчното възобновяване, активира възстановяването на тъканите. По време на процедурата, иглите пробиват роговия слой на кожата и създават микропроводи (дупки), без да увреждат епидермиса. Доказано е, че при прокарване на дермаролер (192 игли с дължина 200 µm и диаметър 70 µm) върху дадена зона в продължение на 15 пъти се получават приблизително 250 дупчици/см2 . Микронидлингът води до процеси, които стимулират производството на нов колаген (естествен колаген) и еластин в папиларната дерма, а мезококтейлите, които нанасяме засилват ефекта от процедурата. Поради това процедурата е подходящо наречена “перкутанна терапия за индуциране на колаген” и се използва и при лечението на фотостареене.

При безиглената мезотерапия се използват различни комбинации от съставки, в зависимост от твоите индивидуални нужди:

 • Hyaluronic acid – овлажнява, подхранва и изглажда
 • DMAE /Di Methyl Amino Ethanol/ – силен стягащ ефект
 • Asian Centella – намалява отоците и елминира задържаните течности
 • Organic Silicon – силни регенеративни свойства
 • Collagen Pyruvate – подмладяващо и хидратиращо действие

И други.

Тази процедура е подходяща за теб, ако търсиш неагресивна процедура без убождания, която бързо да възстанови плътността, да стегне овала на лицето и да възвърне младежкото ви излъчване, както и: 

 • ако страдаш от загуба на плътност и неоформен контур на лицето
 • загуба на хидратация и еластичност
 • при лечение и превенция на фини бръчки и мимически бръчки
 • белези от акне
 • сивкав тен и липса на блясък
 • стрии

За разлика от дермапена, тук след процедурата кожата по-скоро руменее, като тази червенина отминава до 24 часа. Възстановителният период зависи и от размера на иглите на ролера – при домашният дермаролер няма възстановителен период. Тази процедура, в зависимост от размера на иглите, може да се прави и през летния сезон.

Какво е mesoboost?

Mesoboost  – неинванзивно устройство, революция в безиглената мезотерапия, което благодарение на мезо-чип система с 32 микрокристала, които предизвикват обратими микроканали чрез 5 отвора, се впръскват избрани разтвори и чрез метода електропорация, активните съставки достигат до дълбоките слоеве и стимулират желаните ефекти. Като резултат от процедурата Mesoboost, можеш да видиш незабавен и траен лифтинг ефект, подобрена плътност на кожата и свиване на разширените пори. Тя изсветлява тена, хидратира, намалява бръчките, увеличава синтеза на колаген и еластинови влакна и има стягащ и анти-ейдж ефект.

Тази процедура е подходяща за теб, при: 

 • фини и/или дълбоки бръчки;
 • суха и дехидратирана кожа;
 • кожа, загубила еластичност;
 • сивкав и неравен тен;
 • разширени пори;
 • тъмни кръгове и бръчки под очите.

Mesoboost процедурата се състои от няколко етапа:

 • Прави се лек обновяващ пилинг спрямо нуждите на кожата, а именно:
 • След това се преминава към третиране с устройството, което създава обратими микроканали в епидермиса благодарение на две технологии:
 • Транскутанно проникване – глава с 32 пирамидални  микрокристала, които създават обратими микроканали. Активните съставки се освобождават през други  5 изходни отвовора, именно те насърчават абсорбацията на веществата в най-дълбоките слоеве на кожата.
 • Електропорация – техника, при която електрически импулси се прилагат върху кожата за по-добро абсорбиране на всички съставки.

Комбинацията от мезотерапевтични коктейли, подмладяващ и лифтинг комплекс с патентован HLG полимер, осигурява постепенно освобождаване на активните съставки до най-дълбоките слоеве на кожата, включително и околоочната зона. 

Процедурата завършва с една от мощните алгинатни маски – възстановяваща или мултикоригираща, успокояващ крем, и ако е необходимо възстановяващ флуид с SPF.

И при тази процедура има много леко зачервяване, което отминава до часове. Добре е да знаеш, че Mesoboost не се преппоръчва, ако приемаш аспирин и други антикоагуланти, имаш херпеси, алергични обриви или отворени рани, както и при бременност и кърмене.  

Разликата тук е, че апаратът контролирано вкарва в кожата тези съставки. Докато при другите две – дермаролер и дермапен, се очаква каналите да погълнат съставките. Освен това, при процедурата mesoboost може да обработваме околоочната зона и горна устна. Тя е подходяща за много тънка кожа и хора, които нямат време за възстановителен период.

Мезотерапия в домашни условия

Ако искаш да постигнеш по-добри резултати по-бързо, то най-добре е да посетиш професионалист за една от терапиите, за които ти разказахме по-нагоре в статията. Ако все пак предпочиташ и искаш да опиташ мезотерапия в домашни условия, е добре да знаеш, че при покупката на дерма ролер, от особено значение е иглите колко са остри. На външен вид ролерите са еднакви, но разликата в цената идва от материала и начин на наточване. Целта на иглите е да перфорира, а не да дере кожата. Често клиенти закупили по-евтин вариант на ролер надраскват силно кожата си и възстановителният период е дълъг. 

Винаги трябва да дезинфекцираш добре дермаролера, преди да започнеш. Почисти лицето и нанеси продукта, с който ще работиш. Например, ако използваш мезотерапия за околоочна зона в комбинация с концентиран пептиден комплекс, то: 

 

 • След почистване на лицето нанеси фин слой от приложеният концентриран пептиден комплекс.
 •  Вземи дермаролера и започни да го движиш хоризонтално, диагонално и вертикално по кожата в зоната около очите – 4-5 пъти във всяка посока.
 •  Движенията се извършват с много лек натиск.
 •  След приключване на масажа с дермаролера, отново нанеси върху кожата приложения пептиден комплекс
 •  Процедурата не трябва да надвишава 5-7 минути.
 •  Повтаряй процедурата през 7-14 дни.
 •  Нормално е кожата да се зачерви, заради стимулиране на кръвообращението. Ако кожата се раздразни значително, прекрати процедурата.
 •  Дермаролерът е само за външна употреба – за масаж върху кожата в околоочната зона.
 •  Дермаролерът трябва да се дезинфекцира преди всяка употреба. Най-ефективен е до 5 приложения, след което игличките фино се затъпяват и причиняват надраскване, а не перфорация.
 •  Да не се използва върху отворени рани, раздразнена или възпалена кожа.

Ако трябва да обобщим накратко

Mesoboost

Mesoboost включва инжектиране на малки количества витамини, минерали, аминокиселини и други активни съставки в средния слой на кожата (мезодерма) чрез серия от малки инжекции. Тя може да се използва за справяне с различни проблеми на кожата, включително стареене, проблеми с пигментацията и косопад. Мезотерапията често се избира заради способността ѝ да доставя хранителни вещества директно в целевата област, като осигурява хидратация и подхранване на кожата.

Тя е най-леката от трите (дермапен, безигленна мезотерапия с дермаролер и mesoboost)

Безиглена мезотерапия с дермаролер

Мезоиглата, известна също като микроигла или терапия за индуциране на колаген, включва извършване на движение с  дермаролер с фини игли по повърхността на кожата. Иглите създават микро наранявания в кожата, които задействат естествения оздравителен процес на организма, стимулирайки производството на колаген и еластин. Дермаролерите могат да варират по дължина и плътност на иглите, което позволява персонализиране в зависимост от проблема на кожата, който се решава. Не се изкушавай от евтините варианти на пазара, тъй като те могат да надерат кожата ти и да не постигнеш ефекта, който търсиш, а да нараниш кожата. Тази процедура е ефективна за третиране на белези от акне, фини линии и подобряване на цялостната текстура на кожата.

Мезотерапията с дермаролер може да се извършва както от професионалист, така и с уред за домашна употреба, в зависимост от това колко бързо искаш да постигнеш резултат и какви са твоите индивидуални нужди.

Дермапен

Микронидлингът с дермапен включва използването на ръчно устройство, оборудвано с много фини игли, които вертикално пробиват кожата с висока скорост. Подобно на дермаролера, микронидълингът създава контролирани микро наранявания, които стимулират производството на колаген и еластин. В сравнение с дермаролерите, Dermapen позволява по-голяма прецизност и последователност в дълбочината и проникването на иглите. Микронидлингът с Дермапен е ефективен за третиране на различни проблеми на кожата, включително фини линии, бръчки, белези от акне, разширени пори и неравномерен тен на кожата. Тази процедура се извършва от специалист в условия, които гарантират безопасността и високото ниво на хигиена. 

Основните разлики между дермаролер, дермапен и mesoboost

Mesoboost включва инжектиране на активни съставки директно в кожата. Докато при другите две процедури малките убождания позволяват на съставките да проникнат в кожата, тук апаратът ги вкарва контролирано в кожата

Дермаролерите обикновено се използват за мезотерапия, докато Dermapen е специално създааден за микроиглена терапия, като осигурява по-голяма прецизност и контрол, но пък и по-дълъг възстановителен период.

Дермапен може да изисква по-малко процедури, отколкото мезотерапията с дермаролер, за да се постигнат резултати поради прецизността и ефективността му.

 

И трите процедури  – безиглената мезотерапия с дермаролер – meso needling, mesoboost и дермапен са минимално инвазивни козметични процедури, които се използват за подмладяване на кожата, стимулиране производството на колаген, намаляване на бръчките и белезите. Между тях обаче има разлики по отношение на техниката, използваните уреди и резултата, който искаш да постигнеш. Консултация със специалист може да ти помогне да избереш най-подходящата процедура за теб.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *