Facecare > Блог > Козметика за домашна грижа и 6 мита за нея

Козметика за домашна грижа и 6 мита за нея

Докато провеждаме консултации за избор на козметични продукти, сме чували от клиентките си различни погрешни твърдения, свързани с употребата на козметика за домашна грижа. Решихме да опишем най-честите от тях и да ти обясним защо не винаги трябва да се доверяваш сляпо на всичко, което чуеш или прочетеш за козметиката.

1. “Трябва да има много продукти в ежедневната ми рутина, за да се грижа добре за лицето си.”

Правилно подбраната козметична грижа може да съдържа по-малко продукти, ако при избора се водиш по основния проблем, с който искаш да се справиш. Започваш с един продукт и едва след това го надграждаш с други, ако е необходимо. По този начин ще знаеш кой ти действа добре, и кой не.

2. “Всички продукти, които използвам, трябва да са на една марка и от една серия.”

Теоретично и логично това е така, защото по този начин подсилваш и натрупваш активните съставки на серията в кожата си. Но практически, жените често споделят, че харесват крем за лице от дадена серия, а околоочният или измивният продукт от същата серия, не им действат толкова добре. Понякога може да се съчетават продукти от различни марки и серии, но е добре да се увериш, че активните им съставки могат да се комбинират.

3. “След серум, задължително трябва да нанасям и крем отгоре.”

Това зависи единствено и само от личното ти усещане и комфорт за кожата, а не от това, което се препоръчва на етикета върху опаковката. Възможно е да се притесняваш, че серумът не е достатъчен, но много често той е с пъти по-силен активен състав, въпреки леката си текстура. Кремообразните текстури пък могат да се окажат прекалено тежки за смесения тип кожа, а серумите – като недостатъчно хранителни за твърде сухата кожа. Но в никакъв случай не е задължително да използваш и двете накуп.

4. “Твърде рано ми е за козметика против стареене на кожата.”

Козметиката с етикет „antiage“ има една основна цел и тя е превенция. Противостареещата грижа цели именно да предотврати и забави появата на признаци на стареене на кожата, а не да премахне вече появилите се такива. Започвайки навреме, ще си осигуриш много по-еластична и стегната кожа на 40+.

5. “За да имам хубава кожа, трябва по-често да почиствам лицето си с абразивни продукти и специални четки.”

Използвайки твърде често агресивни и абразивни продукти за почистване на лице, нарушаваш естествения защитен липиден слой на кожата ти. А именно той е този, който те предпазва от дехидратация и преждевременна поява на бръчки. Затова забрави за тези четки и почиствай лицето си с по-меки и щадящи продукти.

6. “Най-добрата и ефективна за мен козметика трябва да е класифицирана като био, органик, чиста или натурална.”

Много често, активните съставки в този тип козметика не са в стабилизирани формули. Ако използваш шипково масло, заради високото му съдържание на витамин C, но то не е стабилизирано, след няколко отваряния на шишенцето, ще разполагаш с продукт, който е окислен, а витамин C-то е загубило антиоксидантното си действие. Освен че вече не си помагаш, си вредиш и допълнително. Тази козметика е толкова чувствителна на външно въздействие, че вероятността такъв продукт да се опорочи много по-бързо, се увеличава с всеки миг, в който бръкнеш с пръсти в шишенцето. Същото важи, ако бъде изложено на твърде ниска или твърде висока температура.

На пазара вече се предлагат много козметични продукти, които са изчистени от вредни съставки и същевременно са в стабилни формули. Те имат за цел да проникнат в дълбочина и именно там да доставят ценните за кожата активни съставки. Разгледай нашия онлайн магазин за козметика, където можеш да откриеш точните за теб продукти в само три лесни стъпки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *