Facecare > Блог > Обнови кожата си с пилинг през есента

Обнови кожата си с пилинг през есента

Ако попиташ няколко приятелки какво представлява пилинг процедурата, ще чуеш много различни мнения. Някои ще кажат, че е ужасна и болезнена процедура с дълъг възстановителен период, а други – че е нещо елементарно и абсолютно задължително, особено през есента.

Обикновено сме твърде взискателни към кожата си и искаме тя винаги да изглежда перфектно. А даваме ли си сметка, че нейната повърхност е огледало на вътрешното ѝ състояние?

Защо имаш нужда от пилинг?

В дълбоките слоеве на кожата се произвеждат нови и млади клетки, които изтласкват старите към повърхността, където те умират и се излющват. Но с напредване на възрастта, времето на този процес се удължава и деленето на клетките се забавя. В резултат на това, започваш да забелязваш кожни промени:

 • фини и дълбоки бръчки
 • сивкав и неравен тен
 • загуба на еластичност
 • петна от акне, широки пори, белези, комедони
 • пигментни петна и фото стареене

Важно е да се знаеш, че колкото повече излющваш мъртвите клетки от повърхността, толкова повече се стимулира деленето на нови и млади клетки. И тук идват на помощ пилинг терапията, както за професионална, така и за домашна употреба.

Какво представлява пилинг терапията?

Чрез нанасяне на химически агент, връзките на мъртвите клетки на повърхността се разкъсват. Това води до контролирано излющване на повърхността, където се разкрива свежа, чиста и здрава кожа.

Пилинг терапията дава следните ползи:

 • Мощен лифтинг ефект
 • По-еластична и плътна кожа
 • Блясък и равен тен
 • Антибактериално и противовъзпалително действие
 • Премахване и изсветляване на пигментни петна
 • Видимо намлява белезите и свива широките пори

Кои са най-често срещаните пилинги и какво трябва да знаеш за тях?

 1. Ензимен пилинг – много лек пилинг, без видимо излющване. Съставен от плодови ензими от плодовете на манго, папая и киви. Подходящ е за всеки тип кожа.
 2. Пилинг с алфахидрокси киселина (AHA) – степента му варира от лек до среден, спрямо процента киселина и продължителността на престоя върху кожата. Започва се с по-нисък процент киселина – гликолова, лимонена, бадемова, млечна и др.
 3. Пилинг с бетахидрокси киселина (BHA) – салицилова киселина насочена към мазната  кожа. Лек пилинг, който не изисква възстановителен период.
 4. Пилинг с полихидрокси киселини – лек пилинг, насочен към чувствителните кожи, който осигурява цялостна регенерация, без раздразнения и без да повишава  фоточувствителността на кожата.
 5. Билков пилинг – насочен към мазни и акнеични кожи, с широки пори. Причинява силно зачервяване и силно излющване, съответно изисква възстановителен период. Регулира омазняването и изсушава кожата. При по-тънки кожи има опасност от протриване и изразена свръхчувствителност в последствие.
 6. Пилинг с трихлороцетна киселина TCA – Може да се работи върху кожи с дълбоки белези и бръчки. Стандартно този пилинг причинява силно излющване и изисква възстановителен период . Досега не се препоръчваше при тъмни кожи, поради опасност от пигментация. Но вече съществуват съвременни разработки, които не предизвикват никакъв дискомфорт.

В новата генерация пилинги се използват киселини с иновативни формули без негативни ефекти върху кожата, и за разлика от старите разработки, не изискват възстановителен период.

Водещите козметични брандове все по-често залагат на киселини, като основа на продуктите за домашна грижа и професионални терапии. Различните киселини, които изброихме, присъстват в състава нанякои от най-ефективните продукти против бръчки, широки пори, акне и пигментни петна.

Ако искаш по-еластични кожа с блясък и равен тен, запиши час за пилинг процедура в нашия салон на ул. Асен Златаров 15, като се обадиш на телефон ☎️ 0898 434 029

🛒 Пoдмладяващ пилинг за домашна употреба можеш да разгледаш ТУК
🛒 Пилинг за смесена и акнеична кожа  можеш да разгледаш ТУК

1 Коментар

 1. Ева

  15.10.2018 at 15:14

  Много точно казано! От години си правя пилинги, но по-леки и кожата ми е по-здрава и стегната.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *