Facecare > Блог > Пептиди в козметиката

Пептиди в козметиката

През последната година серумът с пептиди се превърна в един от най-търсените козметични продукти. Всички са чували и чели по нещо за пептидите и знаят, че те са задължителна част от противостареещата грижа. Но  знаете ли, че пептидите, използвани в козметиката, са десетки видове и всеки от тях има коренно различен ефект? Те изпълняват също толкова много функции в козметиката, колкото са и различните проблеми на кожата.

Накратко, в един серум може да са вложени пептиди против пигментация, в друг – пептиди за лифтинг ефект, а в трети – за хидратация. Затова, първо трябва да знаеш какъв резултат искаш да постигнеш, а след това да насочиш избора съм най-подходящите пептиди за целта. В статията описваме кои са различните видове и какво да очкаваш от тях.

Какво са пептидите и как действат?

Пептидите в козметиката имат 20-30 годишна история.  Те се образуват от къси или дълги аминокиселини, свързани помежду си. Когато се съединят в група от два-три-четири до десет аминокиселини, те образуват пептид от определен вид. А именно, свързването на две аминокиселини се нарича дипептид, три свързани аминокиселини се наричат трипептид, четири са тетрапептид и т.н. А когато пептидите се свържат помежду си, те се превръщат в протеини – основен градивен елемент на кожата, познат като кератин.

Пептидите играят роля на “информационни агенти”, които пренасят информация от една клетка към друга. Това, което ги прави толкова уникални, е че те сигнализират на клетките да произвеждат елемент, който е спрял или забавил производството си. Например, когато колагенът се разгражда, естествените пептиди в организма подават сигнали на клетките в кожата да генерират повече колаген. А синтетичните пептиди, разработени за козметичната индустрия, могат да имитират естествено срещащите се в кожата. Те сигнализират на кожата, че колагенът се разпада, и започва производство на нов колаген.

Когато липсват пептиди в кожата, се появяват промени в структурата и вида ѝ. В зависимост от физиологичния им ефект, ролите им могат да бъдат:

 • Стимулатори – подобряват регенерацията на кожата
 • Невротрансмитери – повишават прага на чувствителност на кожата
 • Стабилизатори – повишават антиоксидантната активност на кожата
 • Имуномодулатори – повишават имунната защита на кожата
 • Регулатори на меланогенезата – за коригиране на пигментни петна
 • Пептиди, влияещи на микроциркулацията с противооточен ефект

Пептидите и ролята им в козметиката

Текущи изследвания показват, че всички пептиди имат възстановяващи кожата способности, ако формулата им е защитена от разрушаване след излагане на светлина и въздух, например. По ирония на съдбата, пептидите могат да бъдат хидрофилни, тоест нестабилни във формули на водна основа. В допълнение, те лесно могат да бъдат разкъсани от многобройните ензими в кожата  и вече да нямат никакви ползи за нея.

Познанията за тези присъщи за пептидите слабости са накарали много компании да произвеждат синтетични пептиди в стабилизирани формули. Само стабилните пептиди могат напълно да оцелеят върху кожата и безпроблемно да достигнат до целта си, дълбоко в кожните слоеве.

Ето и най-често срещаните в козметиката пептиди и техните наименования:

 • Carnosine – дипептид, който е част от естествената антиоксидантна система на организма.  Той е отговорен за неутрализиране на молекулата AGEs / Advanced Glycation End Products/, която е отговорна за процеса на напреднала гликация – необратим процес, който променя структурата на колагена и води до неговото втвърдяване.
 • Copper peptide /GHK-Cu, glycyl-L-histidyl-L-lysine/ – меден пептид, който ускорява процеса на зарастване на рани и има противовъзпалително действие чрез стимулиране синтеза на гликозаминогликани и хиалуронова киселина. Играе ролята и на мощен антиоксидант.
 • Crystalide – пептид, който работи в две посоки: от една страна балансира и нормализира процеса на обновяване на клетките, изглаждайки кожната повърхност. От друга – стимулира синтеза на протеин, наречен α-crystallin, който е от изключително значение за постигането на така желаната “порцеланова кожа”.
 • Matrixyl 3000 /palmitoyl tetrapeptide-7/ или Matrikyne – обширно проучван заради способността му да стимулира ново производство на колаген тип I и II и фибронектин – важни за плътността и еластичността на кожата. Пептид с лифтинг ефект, който се произвежда във фиброластите при увреждане на кожата и заздравява нейния матрикс. Матрикините се произвеждат не само при увреждане, но и в процеса на естествено обновяване на кожата.
 • Argireline /acetyl hexapeptide-8/– синтетичен полипептид, подобен на ботулиновия токсин /или както е по-известен като Ботокс/, но за разлика от него е безопасен за използване и няма странични ефекти. Възпрепятства предаването на нервен импулс към мускула и намалява дълбочината на бръчките.

Съвет от специалистите на Facecare

Не се увличай по идеята, че има „най-добтър пептид“ или съчетание от пептиди. Съществуват десетки забележителни пептиди и все повече и повече ще бъдат откривани и разработвани.

Най-важното, което трябва да вземеш предвид е, че колкото и да са специални пептидите, те имат нужда от „партньори“ под формата на допълващи съставки, които ще им помогнат в задоволяването на всички нужди на кожата. Пептидите могат да свършат добра работа и сами, но не могат да я свършат цялата без подкрепа.

Според нас, всяка козметична формула, напълно заслужаваща цената си, трябва да съдържа антиоксиданти, ретиноиди, алфа-хидроксикиселини и хидратиращи съставки, към които могат да се включат и пептиди. Така те биха могли да се справят с множеството от признаци на стареене и тогава резултатите ще ти харесат.

Нашите абонирани потребители получават индивидуални промоционални предложения.
Ако и ти искаш да се въползваш от тях, абонирай се за нашия бюлетин по-долу в сайта.

Нашата селекция продукти с пептиди, виж тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *