Facecare > Блог > Широки пори – как да се справим с тях

Широки пори – как да се справим с тях

Разширени пори - как да се справим с тях - facecare.bg

Струва ли ти се, че имаш широки пори и те стават все по-големи? Най-вероятно е така. Въпросът е обаче как да противодействаме на този процес ефективно и изобщо възможно ли е да “смалим” порите си? Каква е разликата между запушените и уголемените пори и взаимносвързани ли са те? Разказваме за това и други съвети как правилно да се грижиш за кожата си, за да минимизираш вида на порите и да избегнеш тяхното запушване.

Когато говорим за разширените пори, които толкова много ни дразнят, е добре да правим разлика между пори и разширени пори

Много често повлияни от добре обработените снимки оставаме с убеждението, че има хора без пори, а нашите са огромни. В действително това не винаги е така и преди да започнем да търсим начини да ги премахнем е добре да знаем, че порите са от огромно значение за нашето тяло и прекомерното старание да ги премахнем е невъзможно, а и не е полезно.

В началото на статията искаме да отбележим, че е изключително важно да правим разликата между нормалните, видими пори, които е нормално да ги има и козметичния дефект пори.

Цялата кожа е покрита с пори, но на някой участъци порите са по-видими и разширени

Като най-често ние ги забелязваме в зоната на носа, брадичката, челото, между гърдите, гръб. Това е така, защото в тези зони са разположени повече мастни и потни жлези. И точно поради тази причина по време на спорт, точно в тези участъци ние се потим повече и често тениската ни е мокра на гърба и между гърдите. При някои хора – повече, при други – по-малко. Потните жлези започват от дермата и се отварят на повърхността на кожата в отделна потна пора, като са разпределени неравномерно по кожата. Отделят потна секреция, близка по състав с урината. Потните жлези предпазват роговия слой от изсъхване и имат отношение към терморегулацията на организма. Чрез потта ние изхвърляме токсини. Мастните жлези също са в дермата, отделят мастен секрет, който придава еластичност на кожата, най-гъсто са разположени по носа.

При всеки човек, мастната и потната секреция е с различно количество, като е много възможно в различен етап от живота на всеки да се променя. Например по време на половото съзряване се наблюдава свръх функция на мастните жлези. Ако сте под много стрес също се наблюдава свръх функция, както на потните, така и мастните жлези.

 Косменият фоликул е друга пора, която грубо казано закрепва косъма в кожата. Само на скалпа си имаме близо 100 000 космени фоликула. Малките мастни жлези, които се намират във вътрешността на фоликула, произвеждат себум, който се придвижва нагоре по фоликула и излиза през порите. Със себе си той пренася мъртви кожни клетки към повърхността на кожата.

Комбинацията от себум и мъртви кожни клетки, всъщност ни помага да предпазим кожата си от външни агресори. За жалост, понякога порите се запушват и веществата, които се опитват да “излязат”, не могат. Това води до запушени пори и акне.

Запушени пори – какво са, как да ги разпознаем навреме и как да ги третираме правилно

В определени зони на тялото поради наличието на повече мастни и потни жлези се оформят и малко по-големи пори. И при наличието на повишено производство на мастен секрет при повишено излющване на мъртвите рогови клетки с вече изсъхнал секрет от мастните жлези се запушват космено-мастния фоликул с рогова запушалка, която наричаме комедон. Когато една пора стои дълго време запушена, то пората стои разширена, а секрета се променя и започва възпалителен процес, поради тази причини е много важно лицето да се почиства регулярно и да не се дава възможност на комедоните да се развият в пъпки.

Кожата е орган, който се променя в зависимост от климатa,  при хормонални промени, стрес, при неправилна козметика, по-мазни продукти или изсушаващи продукти, ние можем да променим кожата и състоянието на порите!

 Други причини, които могат да доведат до запушени пори са:

 • Неподходяща козметика – прекомерна употреба на мазни продукти, които кожата не може да абсорбира. Продукти със себорегулиращ характер, които изсушават кожата. 
 • Климатични фактори – сух климат/ горещ климат*
 • Медикаменти, които засягат производството на количеството масло, което жлезите произвеждат
 • Хормонални промени в това число и половото съзряване
 • Тийнейджърство и генетична предразположеност – мастните и потните жлези
 • Суха кожа
 • Замърсен въздух
 • Стрес – рефлектира пряко върху хормоните и се увеличава свръх секрецията на мастните и потните жлези
 • Някои храни – лениви черва
 • Непрестанна и ежедневна употреба на тежък грим – фондьотен, коректор, пудри и др.

*Или иначе казано, ако човек със суха кожа живее в държава с горещ климат и ползва по мазни продукти, кожата му започва да се променя и е възможно да се наблюдава преминаването на кожата от суха към смесена и на места порите започват да се разширяват.

И обратното ако човек с мазна кожа и разширени пори живее в държава със сух климат и използва продукти със себорегулиращ състав, кожата му може да се промени от мазна към нормална.

Как да разпознаем запушени пори?

За да разпознаеш дали имаш запушени пори, то следи за тези няколко неща:

 • Черни точки 
 • Пъпки и пустули 
 • Кисти

Как сам да се погрижиш за своите пори?

 • Използвай некомедогенни продукти за грижа за кожата, т.е такива, които не запушват порите. Оглеждай се за “некомедогенни” и “oil-free” надписи върху етикетите или описанието на продуктите.
 • Почиствай и хидратирай кожата редовно.
 • Използвай продукти, които съдържат ретинол и салицилова киселина. Те ще ти помогнат да изчистиш кожата от мръсотията и маслото, както и други остатъчни вещества, които запушват порите.

Най-добре е обаче да се обърнеш към специалист или козметик, който да почисти добре лицето ти и да ти препоръча козметика, подходяща за проблема, с който се бориш, възрастта, типа кожа и др.

Широки пори – причини и третиране

Фактори, които могат да доведат до уголемяване на порите:

 • увеличение в производството на себум
 • употреба на комедогенни* козметични продукти
 • загуба на еластичност на кожата с  напредване на възрастта
 • увреждане от слънцето
 • Непрестанна и ежедневна употреба на тежък грим – фондьотен, коректор, пудри и др.

При обезкосмяване на лицето – преди време беше много модерно жените да  премахват мъхчето по лицето си. И тъй като мастната жлеза е в основата на косъма и омаслява ствола му, когато издърпваме косъма, често стимулираме и мастната жлеза. И така преди години имаше бум на жени със сухи кожи и без разширени пори, които бяха започнали да си почистват мъха по лицето с конец или др. методи , в резултат на което по кожата им изведнъж се бяха появили на странни места разширени пори и възпалителни процеси, които преди никога не са имали.

Съвети за свиване на порите:

 • Сутрин задължително измивате лицето със студена вода, защото тя свива порите
 • При мазна кожа с разширени пори – козметични процедури – почистване на лице, за да не се оставят комедоните да се развиват, пилинг на лице със салицилова киселина- пирувикова киселина, продуктите за домашна грижа трябва да са регулиращи, а не свръх подсушаващи, защото свръх изсушаването води до свръх секреция и клиента влиза в омагьосан кръг от които излизането е трудно.
 • Разширени пори с напредване на възрастта – препоръчително е да се използва козметика с млечна киселина, гликолова киселина, ретинол

Добре е да правим разлика между разширените пори в младежките години и разширените пори с напредване на възрастта. Първите са причинени от свръх секреция на мастните и потните жлези, а вторите от липсата или намаляваща секреция на мастните и потните жлези. Себумът отделящ се от потните жлези предпазва роговия слой от изсъхване, а себума от мастните жлези придава гъвкавост и еластичност на кожата.

Точно поради тази причина е от изключително значение в различните етапи от живота  ни продуктите и процедурите да са различни при свиване на порите. И също така да не прекаляваме в стремежа си да свием или премахнем порите – второто е невъзможно.

Тъй като постоянно чуваме за тези комедогенни съставки и за некомедогенна козметика, ще ти изброим някои съставки, за които да внимаваш, когато избираш нова козметика.

*КОМЕДОГЕННИ СЪСТАВКИ

 • палмово масло
 • бадемово масло
 • масло от авокадо
 • какаово масло/ олио
 • Di (2 ethylhexyl) succinate
 • Dioctyl malate
 • Dioctyl succinate
 • Eicosanoic acid
 • Ethylhexyl palmitate
 • Ethylhexyl pelargonate

Ако искаш по-подробна информация за такива съставки, виж списъка, който е изготвен от Skinutritious  и с негова помощ може лесно да следиш дали твоите продукти съдържат тези съставки.

Истината е, че при много хора с напредването на възрастта уголемяването на порите може да бъде и неизбежно. Кожата се отпуска и порите стават по-видими, тъй като се вдлъбват по-дълбоко в кожата. А с отслабването на колагеновата матрица порите се разширяват и изглеждат значително по-забележими. Но това не трябва да те плаши, защото има няколко прости стъпки, чрез които да направиш така, че порите да не са толкова видими и да се чувстваш по-уврена в кожата си.

Разширени и запушени пори – каква е разликата?

Нека правим разлика между разширени и запушени пори.

Запушени пори: резултат от произвеждане на прекалено много масло в кожата, което увеличава риска от запушване.

Уголемени пори: резултат от много и различни фактори включително възрастта (старчески пори), козметични продукти, космените фоликули, увреждане от слънцето и т.н.

Уголемени пори НЕ означава ЗАПУШЕНИ пори, и уголемените пори НЕ винаги водят до запушване на порите. 

Факт е, че порите е невъзможно да се свият напълно, но пък можеш да намалиш видимостта им. Ето как:

 • Предпазвай се от вредните UV лъчи. Знаем, че много хора подценяват слънцезащитата или са против нея. Но е важно да знаеш, че това е почти задължително, ако не искаш да загубиш колаген и еластин от увреждането. Открий висококачествена слънцезащита, с добър състав, подходяща за твоята кожа. Ето нашите препоръки:
 1. Слънцезащитен крем за лице с витамини 
 2. Слънцезащитен крем за лице, шия и деколте с антиоксиданти
 3. Минерална пудра SPF50 (П.С – това е най-продаваният ни продукт за това лято и е фаворит на всички.)
 4.  Прочети тази статия или изтегли целият ebook, в който говорим за безопасната слънцезащита и защо е важно да внимаваме какво нанасяме върху тялото и лицето си.
 • Пилинг процедури. Почистването на порите от мъртвите кожни клетки и масла помага да намалим видимостта на порите. Въпреки, че вече има много продукти за домашна употреба, ние ти препоръчваме да се консултираш със специалист, за да избегнеш нежелани реакции и влошаване на състоянието на кожата. Може да избереш козметика – като тонер или серум, която съдържа гликолова и салицилова киселина в малки количества, тъй като те спомагат за отпушване на порите и стимулират производството на колаген.
 • Ретинол. Със сигурност това е съставка, която няма да те изненада защо е в списъка ни. Освен, че ретинолът е топ съставка при борба с признаците на стареене, той помага да пречистим кожата си от мъртви клетки, увеличава производството на колаген и също така видимо ще подобри външния вид на кожата ти.

 

Знаеш ли, че…

Съществува ретинол, който можеш да ползваш целогодишно, дори при бременност и кърмене? Това е ретинолът на NOON Aesthetics, който е с патентованата технология DermShield. Вече десетки клиенти изпробваха продукта и се превърна в неразделна част от рутината им. Можеш да избереш между 0.3%, 1% и Intense. 

 

 

 

 

 • Ексфолиране. Това може да помогне порите да станат по-малко видими, но е важно да бъдеш внимателна и да не нарушиш кожната си бариера, която е основен фактор за здрава и красива кожа.

ПРОЧЕТИ: КОЖНАТА БАРИЕРА: ОСНОВЕН ФАКТОР ЗА ЗДРАВА КОЖА 

 • Погрижи се за отпуснатата кожа. Колкото и добри козметични продукти да има на пазара, чрез които можеш да постигнеш страхотен ефект, истината е, че ако не искаш да прибегнеш към ботокс, мезконци и др., пътят към по-младежка и стегната кожа са процедурите.

ПРОЧЕТИ: 10 НЕЩА, ЗА КОИТО ДА ПОМИСЛИШ ПРЕДИ ДА ПРИСТЪПИШ КЪМ ИНВАЗИВНА ЕСТЕТИЧНА МЕДИЦИНА 

 

Топ 3 процедури за лице във facecare

 

Скулптурираща лифтинг терапия

Скулптурираща лифтинг терапия на лице (SFL) е изцяло холистичен метод за естествено подмладяване на кожата, възстановяване на тъканите и укрепване на лицевата мускулатура. Процедурата е безболезнена и без риск от странични ефекти, защото дава пълен контрол върху изражението на лицето и възможността да приличаш на себе си. SFL е дълбоко реструктуриращ лицето метод, основаващ се на остеопатия (допълваща терапия към медицината, при която се работи само с ръце, като средство за преодоляване на болката и дисбаланса в двете половини) и мануални техники за стягане и повдигане мускулатурата на лицето.

 

 

Скулптуриращият лифтинг споява връзката между лимфна, кръвоносна, имунна и нервна система на кожата и поддържането на блясъка и младостта във всяка възраст. Процедурата се извършва от Ралица Желязкова, която е част от екипа на facecare и е първата в страната ни, която завърши обучението за SFL /Sculptural Face Lifting/ при Яков Гершкович.

 

 

Корейска терапия с лифтинг конци – THESERA L

Лифтинг терапия от Южна Корея, която е ефективна алтернатива на хирургичен лифтинг с мезо конци. Терапията има незабавен ефект още след първата процедура, без болка и игли. Ефектът се постига благодарение на високотехнологичното откритие на корейския бранд Thesera – биоразградими лифтинг конци, които проникват дълбоко в кожните слоеве, чрез процес на микротунелиране.

Процедурата стяга порите и намалява видимостта им, както и:

 • оформя контура на лицето
 • запълва и намалява мимическите бръчки
 • повдига и уплътнява кожата
 • подобрява дълготрайно еластичността
 • моментален и дълготраен ефект
 • напълно безболезнена и приятна процедура

 

Микрочестотен лифтинг за лице – Elemis biotec face gym

Лифтинг терапия от ново поколение с  биотехнологичен микрочестотен ток, подходяща както при превенция, така и при видими признаци на стареене и загуба на лицев овал. Общият резултат е видимо подмладена и сочна кожа, с естествена плътност и здравинa. Процедурата е напълно безопасна и безболезнена.

Особено подходяща е при загуба на еластичност и плътност, което е една от причините за разширяване на порите, както и:

 • загуба на мускулен тонус на лицето
 • двойна брадичка
 • отпуснат контур на лицето
 • тъмни кръгове и хлътнал околоочен контур
 • уморена кожа със сивкав тен
 • бръчки
 • отпусната кожа, вследствие на драстично отслабване
 • марионетни бръчки (скобите в двата края на устните)
 • паднал клепач
 • като поддържащ ефект след естетични процедури

Макар да не можеш да свиеш порите си напълно и кожата да бъде напълно перфектна (между другото, никой няма перфектна кожа и снимките, които виждаме, са винаги с ретуш и пори не съществуват), винаги можеш да подобриш в пъти състоянието на кожата си. Ако се нуждаеш от допълнителна информация и консултация относно подходящи процедури и продукти, можеш да посетиш нашия салон или да се запишеш за  онлайн консултация със Стела. Записвайки се за онлайн консултация, ще получиш персонален анализ на твоите индивидуални нужди и конкретни потребности на база спецификите на твоята кожа.

Ако пък искаш да предвидиш, предотвратиш и третираш признаците на стареене и да грижиш по най-правилния начин за своята кожа – решението за теб е Genetica 23. Козметика, базирана на твоето ДНК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *