Facecare > Блог > Вълшебната съставка при розацея и чувствителна кожа /AZA/

Вълшебната съставка при розацея и чувствителна кожа /AZA/

AZA /азелаинова киселина/ вълшебната съставка при розацея и чувствителна кожа.

Какво е азелаинова киселина? Какви са ползите от нейната употреба и как ефикасно да я включим в грижата за кожа, страдаща от розацея, акне, купероза и себорея.

В началото азелаинова киселина се използва в медицината за третиране на леко до умерено акне, но с нарастване на нейната популярност се откриват редица други нейни изключителни свойства в борбата с по-сериозни кожни проблеми.

АzА – азелаиновата киселина не е нито Алфахидрокси киселина, нито Полихидрокси киселина.

Тя е дикарбоксидна киселина, която се извлича от житни култури като ръж, ечемик и пшеница. В козметичната индустрия се използва под синтетична форма.

Това, което я прави различна от останалите киселини е, че:

  • Успешно се бори със свободните радикали от UV лъчите.
  • Има силно антибактериално действие. Премахва основните бактерии, причиняващи акне, зачервявания и възпаления / Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis/. Не предизвиква дразнене.
  • При розацея активира антибактериалния пептид кателицин LL37 /човешкият антимикробен катионен пептид/.
  • Има противовъзпалително свойство, инхибира свободните радикали и подобрява кожната текстура.
  • Предотвратява образуването на черни точки.
  • Ускорява процеса при зарастване на рани.

Азелаиновата киселина се среща под различни формули в множество продукти. Може да се намери, както за домашна употреба, така и в салоните за професионална козметична грижа.

Употреба в домашни условия:

В бялата козметика за домашна грижа се среща от 2% до 10% и е от изключителна важност да се обърне внимание в каква комбинация е с другите активни съставки в продукта.

Максималната концентрация АzА, която може да се използва е 20% крем и 15% гел, с уточняващото условие, че в тези проценти продуктът трябва да бъде изписан с рецепта от лекар.

При установена чувствителна кожа в по-сериозно или умерено състояние е добре да се има предвид, че не всеки продукт, в чието съдържание е описано наличие на AZA е добър вариант за домашна грижа. Вероятността да се получи кожно раздразнение или да се прекали с нейната употребата са нищожни. Въпреки това, когато е в комбинация с друга активна съставка трябва да се внимава.

Ето и два примера за AzA в комбинация с друга активна съставка, подходящи за:

Чувствителна кожа – AZA + ниацинамид

Акнеична кожа – AZA + гликолова киселина

В заключение ефектът, който може да се очаква при третиране на кожата с продукти или терапии с азелаинова киселина е:

  • Намаляване на зачервяванията /розацея/.
  • Премахване на пъпки и възпаления.
  • Озаряване на тена.
  • Продуктите или терапиите с азелаинова киселина са подходящи за целогодишна употреба.

Независимо от факта, че азелаиновата киселина е с доказан ефект при хиперпигментации, ние от Фейскеър, все още не сме срещнали концентрацията, която да има траен ефект при пигментни петна. Ето защо, ако имаш проблем с пигментни петна ти препоръчваме друг продукт тук.

В случаи на розацея, акне, купероза и чувствителна кожа, активната съставка азелаинова киселина ще действа ефикасно. Тя може да бъде използвана ежедневно и нейното благоприятно влияние допринася за здрав и младежки вид на кожата.

Може да разгледаш продуктите ни и/или процедурата с азелаинова киселина тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.