Facecare > Блог > Защо ретинолът е най-добрата съставка против стареене на кожата?

Защо ретинолът е най-добрата съставка против стареене на кожата?

Учени и дерматолози са единодушни – ако съществува златен стандарт в анти-ейдж грижата за кожата, то той несъмнено се нарича Ретинол.

„Започнете да използвате Ретинол около 30-те, а когато станете на 40, ще имате здрава и плътна кожа!“, категоричен е д-р Хауард Мурад – дерматолог на холивудските звезди, сред първите пет най-известни дерматолози в света.

Според д-р Лесли Бауман, която е сред най-известните американски дерматолози, „единственият изтънен епителен слой е този на мъртвите клетки, а именно там се появяват следите от стареенето.“

Как най-добрият продукт в борбата срещу акне се превърна в топ продукт с мощен подмладяващ ефект?

Първият ретиноид е открит преди повече от 40 години и започва да се разпространява под наименованието Retin-A, като лекарство срещу акне. Но не след дълго, лекари и пациенти забелязват, че от продукта се повлиява не само акнето. Белезите започват да се заличават, а кожата става по-плътна и здрава. И така започват по-задълбочени изследвания за подмладяващия му и регенериращ ефект върху кожата.

Какво е ретинол?

Ретиноидите са деривати на Витамин А, които се доставят в организма главно чрез храната под формата на ретинилови естери. От тях, след хидролиза се получава свободен ретинол. Ретинолът заедно с ретинил ретиноат, третиноин, изотретоин и алитретиноин образуват клас, известен като първо поколение ретиноиди.

Как действа ретинолът?

Противно на общоприетото схващане, един от ефектите при употребата на ретиноиди е увеличаване на плътността на кожата. Въпреки, че ретиноидите изтъняват роговия слой, те сгъстяват клетките на епидермиса и дермата под него. Това засилва производството на колаген, заздравява епителния слой, увеличава нивата на хиалуронова киселина и предпазва кожата от поява на бръчки. Крайният резултат е по-плътна и по-стегната кожа.

Ретинолът е толкова специален, защото се бори срещу почти всички кожни недостатъци, като:

  • акне и белези от него, разширени пори и комедони
  • бръчки, суха кожа, липса на еластичност, загуба на оформен лицев контур
  • пигментни петна и неравен тен

Какво трябва да знаем при избора и употребата на продукт с Ретинол?

  1. Ретинолът трябва да е в тъмна, стъклена или алуминиева опаковка, защото губи от качествата си при неправилно съхранение.
  2. Използвайте капсулиран и стабилизиран Ретинол. Така намаляват рисковете от раздразнение върху кожата и негативите  с които е ретинолът е бил свързван в миналото.
  3. За най-добър ефект, датата на производство трябва да е до 12 месеца преди покупката на продукта. Обратното намалява ефективността на Ретинола.
  4. Комбинирайте ретиноловите продукти с такива за дневна грижа, съдържащи стабилизирани витамин С и витамин Е.
  5. Въвеждането на Ретинола трябва да се прави постепенно. Започва се с по-ниска концентрация Ретинол – два пъти седмично, след което се увеличава до три пъти, четири и т.н.
  6. Винаги използвайте ретиноловите продукти вечер, освен Medik8 r-Retinoate.
  7. Нанасяйте 15 минути след измиване на лицето.
  8. След пилинги или лазерни процедури, можете да спрете употребата на Ретинол за няколко дни преди процедурата. Предупредете лекаря или козметика си, че изпозлвате ретинолов продукт.
  9. Най-дълготраен ефект се постига при системна употреба от 3 до 6 месеца.

Може би голяма част от Вас ще си кажат: „Е, да, това е поредният продукт, който трябва да използвам 6 месеца, за да видя резултат“.

Резултат ще видите и по-рано, но за да изгради ретинолът депо в кожата и да заздрави междуклетъчните връзки, е начуно доказано, че му е необходимо време.

Научни публикации в ‘Journal of Investigative Dermatology’ от 2009 г. показват, че концентрация с 0.01% е изключително ефективна и видимо подобрява кожата. При клинични изследвания върху 30 доброволци, Кристиан Бертан установява подобрена биологична еластичност на кожата и намалена дълбочина на бръчките след употребата на крем, съдържащ RETINOL. (C. Bertin et al. Retinol + Melibiose: An Innovative Anti-Aging Association, 20th ISFCC Congress)

В други научни трудове е доказано, че употребата на1% Ретинол върху кожата стимулира синтеза на колаген чрез стимулиране растежа на фибробластите, които деградират в продължение на години. Всички тези изследвания доказват подмладяващия ефект на Ретинола върху човешката кожа.  (J of Investigative Dermatology 2000; 114: 480-86)

Както сами можете да се убедите, системната употреба на тази толкова ефективна съставка успява успешно да се пребори с всички признаци на стареене на кожата.

Ако искате да използвате продукти с Ретинол, но имате въпроси, запишете час за безплатна консултация на 0898 434 029.

Подходящ продукт за старт на употреба на Ретинол – виж тук

Подходящ продукт с Ретинол за чувствителна кожа – виж тук

Подходящ продукт за последваща употреба на Ретинол – виж тук и тук

Подходящ продукт с Ретинол за около очи – виж тук и тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *