Facecare > Блог > Защо ретинолът е най-добрата съставка против стареене на кожата?

Защо ретинолът е най-добрата съставка против стареене на кожата?

Учени и дерматолози са единодушни – ако съществува златен стандарт в анти-ейдж грижата за кожата, то той несъмнено се нарича Ретинол. „Започнете да използвате Ретинол около 30-те, за да имате здрава и плътна кожа, когато станете на 40!“, категоричен е д-р Хауард Мурад – дерматолог на холивудските звезди, сред първите пет най-известни дерматолози в света.

Как най-добрият продукт в борбата срещу акне се превърна в топ продукт с мощен подмладяващ ефект?

Първият ретиноид е открит преди повече от 40 години и започва да се разпространява под наименованието Retin-A, като лекарство срещу акне. Но не след дълго лекари и пациенти забелязват, че от продукта се повлиява не само акнето. Белезите и неравностите започват да се изглаждат, а кожата става по-плътна и здрава. Така започват по-задълбочени изследвания за подмладяващия му и регенериращ ефект върху кожата.

Какво е ретинол?

Ретиноидите са деривати на Витамин А, които се доставят в организма главно чрез храната под формата на ретинилови естери. От тях, след хидролиза се получава свободен ретинол. Ретинолът заедно с ретинил ретиноат, третиноин, изотретоин и алитретиноин образуват клас, известен като първо поколение ретиноиди.

Как действа ретинолът?

„Единственият изтънен епителен слой е този на мъртвите клетки и именно там се появяват следите от стареенето.“ – твърди д-р Лесли Бауман, която е сред най-известните американски дерматолози.

Противно на общоприетото схващане, един от ефектите при употребата на ретиноиди е увеличаване на плътността на кожата. Въпреки, че ретиноидите изтъняват роговия слой, те сгъстяват клетките на епидермиса и дермата под него. Това засилва производството на колаген, заздравява епителния слой, увеличава нивата на хиалуронова киселина и предпазва кожата от поява на бръчки. Крайният резултат е по-плътна и по-стегната кожа.

Ретинолът е толкова специален, защото се бори срещу почти всички кожни недостатъци, като:

 • бръчки, суха кожа, липса на еластичност, загуба на оформен лицев контур
 • акне и белези от него, разширени пори и комедони
 • пигментни петна и неравен тен

Какво трябва да знаеш при избора и употребата на продукт с ретинол?

 1. Ретинолът трябва да е в тъмна, стъклена или алуминиева опаковка, защото губи от качествата си при неправилно съхранение.
 2. Използвай капсулиран и стабилизиран ретинол. Така намаляваш рисковете от раздразнение върху кожата и негативите, с които ретинолът е бил свързван в миналото.
 3. За най-добър ефект, датата на производство трябва да е до 12 месеца преди покупката на продукта. Обратното намалява ефективността на ретинола.
 4. Въвеждането на ретинол трябва да се прави постепенно. Започва се с по-ниска концентрация – два пъти седмично, след което увеличаваш до три, четири пъти и т.н.
 5. Нанасяй продукт с ретинол 15 минути след измиване на лицето.
 6. Винаги използвай ретиноловите продукти вечер, освен тези, които могат да се изпозлват и сутрин, като Medik8 r-Retinoate.
 7. Комбинирай ретиноловите продукти с такива за дневна грижа, съдържащи стабилизирани витамин С и витамин Е.
 8. Продуктите с Ретинол на Medik8 не предизвикват дразнене и фоточувствителност и могат да бъдат изпозлвани целогодишно. Препоръчваме временно да преустановиш употребата, само в случаи на активно плажуване или разходка в планинатa.
 9. Консултирай се с твоя лекар или козметичен терапевт преди да започнеш използването на ретинол при бременност и кърмене.
 10. При пилинги или лазерни процедури, можеш да спреш употребата на ретинол за няколко дни преди процедурата. Предупреди лекаря или козметика си, че изпозлваш ретинолов продукт.
 11. Най-дълготраен ефект от ретинол се постига при системна употреба от 3 до 6 месеца.

Може би ще си кажеш: „Е, да, това е поредният продукт, който трябва да използвам 6 месеца, за да видя резултат“. Резултат ще видиш и по-рано, но за да изгради ретинолът депо в кожата и да заздрави междуклетъчните връзки, е научно доказано, че му е необходимо време.

Научни публикации в ‘Journal of Investigative Dermatology’ от 2009 г. показват, че концентрация от 0.01% е изключително ефективна и видимо подобрява кожата. При клинични изследвания върху 30 доброволци Кристиан Бертан установява подобрена биологична еластичност на кожата и намалена дълбочина на бръчките след употребата на крем, съдържащ RETINOL. (C. Bertin et al. Retinol + Melibiose: An Innovative Anti-Aging Association, 20th ISFCC Congress)

В други научни трудове е доказано, че употребата на 1% ретинол върху кожата стимулира синтеза на колаген чрез стимулиране растежа на фибробластите, които деградират в продължение на години. Всички тези изследвания доказват подмладяващия ефект на Ретинола върху човешката кожа.  (J of Investigative Dermatology 2000; 114: 480-86)

Както сама можеш да се убедиш, системната употреба на тази толкова ефективна съставка успява успешно да се пребори с всички признаци на стареене на кожата.

Нашите предложения с ретинолови продукти:

 • Старт на употреба на ретинол 0,3 % – виж тук
 • Ретинол за чувствителна кожа – виж тук и тук
 • Ретинол за околоочен контур – виж тук и тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *