Facecare > Блог > Ефективна ли е слънцезащитата или е поредната маркетингова стратегия?

Ефективна ли е слънцезащитата или е поредната маркетингова стратегия?

 

С идването на първите топли дни започва треската за слънцезащитни продукти. От всички страни ни заливат с реклами и лекарите ни напомнят колко е вредно слънцето, колко голям е рискът от рак на кожата и фотосотареене, и решението е в продукта, без който почти не излизаме навън.

Въпросът, пред който всеки се изправя, е: Каква слънцезащита да избера, колко често да я ползвам и най-вече как?

 

 

Какво ни казват за нея?

Честотата на доброкачествени и злокачествени образувания на кожата, нараства през последните години, което се дължи на прекомерното използване на солариум, глобалното затопляне, дълги престои на закрито с облъчване от UVA с UVB светлина и др.

В зависимост от Фактора в защитният продут /SPF15, SPF30, SPF50/ той ще ни предпази 90% – 98% от:

UVA – това са лъчите, които водят до фотостареене.

UVB – водят да изгаряне на кожата и са причина за раковите заболявания.

Синя светлина – източници са слънцето и електрониката с LCD/LED технологии – всички устройства с екрани, луминисцентни крушки и др., които причиняват оксидативен стрес.

Червена светлина – Infra Red лъчите играят второстепенна физиологична роля върху човека, но повишават въздействието на ултравиолетовата радиация.

 

 

За да те предпази, трябва да нанасяш правилното количество от продукта 15-20 минути преди излизане и в зависимост от фактора, да го ретушираш на всеки 2-3 часа.

Какво обаче не ни казват?

 

Това, което пропускат да кажат производителите, маркетинг експертите и някои дерматолози е от особено значение. За да се случат описаните в изследванията резултати, които са провели, а именно за да достигнеш от 90% до 98% защита, трябва да нанесеш от около ¼ чаена лъжичка до 1 чаена лъжица на участък.

Например на лицето ¼ чаена лъжичка, а на ръцете 1 чаена лъжичка слънцезащита през 2-3 часа. Иначе казано, ако си на плаж, една туба за два дни може и да не ти стигне. Което 90% от потребителите не знаят и не правят.

Или с две думи – ако не ползваш по този начин слънцезащита, то Ти не си защитена, но си мислиш, че си. Или по-точно, не знаеш от какво и колко си защитена.

Обикновено, никой не използва това количество върху лицето си и съответно възникват въпросите: От какво съм защитена? И колко съм защитена от UVA или от UVB?

Пиша тези неща, защото често съм изправена пред случаи с клиенти, които купуват и използват целогодишно слънцезащита, но не я ползват правилно. В резултат на което, често те са с най-тежки последици за кожата, защото си мислят, че са защитени, но в действителност не са. Обикновено такъв клиент ми казва „Толкова стриктно се мажа през цялата година, не излизам без слънцезащита, а виж цялата съм в пигментни петна, зачервявания и др.“

Ще ти покажа необходимото количество слънцезащитен крем, което да нанасяш за оптимален ефект

 

 

 

Правилото за “двата пръста” е сравнително лесно – сложи количеството крем показано на снимката от върха до основата на пръстите и нанеси равномерно на лицето.

 

 

 

 

 

 

Степента на защита на фотопротектора, който използваш, би бил еквивалентен на:

за лицето – ¼ чаена лъжичка крем

за цялото тяло – чаша за шот

 

 

 

 

 

Какво друго е добре да знаеш за слънцезащитата?

 

Тези продукти спират 100% производството на витамин D, което крие много сериозни рискове за здравето ни. В много случаи, състава на продукта променя нивата на естроген в кожата. Не рядко предизвикват алергии, запушване на порите и появата на нов проблем – пъпки тип “придобито акне” и др.

В проведени изследвания /Food and Drug Administration, FDA, USFDA; European Medicines Agency/, при някои продукти се установяват съставки /бензофенон, диоксибензон и др./, които може да са канцерогенни при пряк контакт със слънцето.

Има начини, с които да се предпазиш и едновременно с това да не си вредиш от UVA, UVB, синя и червена светлина. Безспорно е доказано още през 60-те години на XX век, че това са антиоксидантите.

Ако искаш да научиш повече за антиоксидантите, можеш да прочетеш ТУК 

 

Най-добрите от тях са:

  • Масло от гроздови семки
  • Витамин C
  • Минерални антиоксиданти /Мед, Цинк/
  • Ресвератрол
  • Екстракт от розмарин
  • Куркума

 

 

Не съм против слънцезащитните продукти, а против прекомерната и неправилната им употреба.

 

МОИТЕ ЛЮБИМИ ТОП 3 СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ КРЕМА

 

Neostrata Defend Ultra Sheer Physical Protection SPF 50

Формулиран, за да осигури фотостабилна, физическа широкоспектърна UVA/UVB защита с прозрачен нюанс, който се съчетава с естествения тон на кожата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skeyndor Blue Light Technology SPF 30

Лосион, който съдържа само естествени и натурални съставки от най-висок клас, комбинирани с коригиращи цвета на кожата пигменти.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neostrata Skin Brightener SPF 35

Дневен, изсветляващ и хидратиращ фотозащитен крем с тройно действие, който намалява пигментациите, изсветлява кожата и я предпазва от допълнително увреждане.

 

 

 

 

 

 

 

Вярвам, че жените до които ще достигна с тази статия ще разберат плюсовете и минусите, доколко и кога, правилно и ефективно ли използват и избират слънцезащитните продукти.

Ползвай ежедневно антиоксиданти и излизай по 20-30 минути сред природата всеки ден. При силно слънце използвай слънцезащитни продукти по горе описания правилен начин, за да си наистина защитена.

Ако не знаеш, кой слънцезащитен продукт е подходящ за теб, разгледай всичките ни предложения ТУК.

 

 

Ако имаш допълнителни въпроси, можеш да се обадиш за безплатна консултация на тел: 0898 43 40 29

Стела Куцарова, Facecare

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *