Facecare > Блог > Без(опасната) слънцезащита

Без(опасната) слънцезащита

Без(опасната) слънцезащита - facecare.bg

През последните години популярността на слънцезащитните продукти все повече нараства, както и козметичните брандове, които предлагат такава. Постоянно четем и получаваме препоръки относно защитата от вредните лъчи – какъв фактор слънцезащита, колко често да нанасяме, коя марка да ползваме и т.н. Всички тези съвети много от нас спазват стриктно, но без да знаят цената, която плащат.

За жалост, повечето хора се защитават от слънцето само чрез външни средства, но не и вътрешни, което може да е грешка. Много малка част от обществото е добре запознато с всички страни, плюсове и минуси на слънцезащитата, как правилно да се използва и как ефективно да се защитим.

Важно е да сме добре информирани, за да знаем какво нанасяме върху кожата си, защото често пъти тези продукти и съставките им навлизат много по-дълбоко в организма ни. 

А знаете ли, че ракът на кожата е сред първите 10 най-често срещани типове рак сред жени и мъже в ЕС. В САЩ е най-често срещаното раково заболяване. Често пъти причините са прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи (UV) от слънцето, солариуми и др.

Как?

Както знаете, UV лъчите могат да увредят кожните клетки – в краткосрочен план, това води до слънчево изгаряване. В дългосрочен – при натрупване водят до промяна в структурата на кожата, преждевременно стареене и рак на кожата. Освен това, тези вредни лъчи могат да афектират и зрението ни и водят до заболявания на очите.

Какво представлява ракът на кожата?

Ракът на кожата е сред първите 10 най-често срещани типове рак сред жени и мъже в ЕС. В САЩ е най-често срещаното раково заболяване.

Кожата е най-големият орган в нашето тяло и има няколко слоя. Основните са епидермис – външен, и дерма – вътрешен. Ракът се заражда в епидермиса, който е съставен от плоски, базални клетки и меланоцити. Меланинът е пигмент, който придава цвят на кожата. Когато сме изложени на слънце, меланоцитите произвеждат повече пигмент и така кожата потъмнява. Базалните и плоскоклетъчните карциноми са двата най-често срещани вида рак на кожата. Те започват съответно в базалния и плоскоклетъчния слой на кожата. Третият вид рак на кожата – най-често срещаният, е меланомът. Той причинява най-много смъртни случаи поради факта, че може да се разпространява в други части на тялото, включително жизненоважни органи.

Слънцезащита – минерална и химична

За да се предпазим от вредните UV лъчи, разбира се, използваме слънцезащита. Но познаваме ли я достатъчно добре?

Химична слънцезащита

Химичните слънцезащитни съставки (напр. бензофенони (BP), авобензон, октокрилен) абсорбират UV лъчите (UVR) и са по-малко видими при нанасяне върху кожата в сравнение с минералните (физичните) слънцезащитни продукти.

Плюсове на химичната слънцезащита

 • Прозрачност: Химичните слънцезащитни продукти обикновено са прозрачни, гелообразни формули, които не оставят бели петна по кожата.
 • Разнася се лесно и има приятно усещане върху кожата: При химичните слънцезащитни продукти са въведени повече иновации, отколкото при физичните.
 • Химичните слънцезащитни продукти обикновено са с лека, гелообразна или спрей текстура, която се разнася лесно. Освен това, често те са предпочитани, защото могат да се нанасят и с грим (особено спрей формулата).

Някои химични слънцезащитни продукти за лице дори могат да ни бъдат от полза, когато носим грим, като например подсилване на блясъка на кожата.

Минуси на химичната слънцезащита

 • Възможно е да не е толкова ефективна, колкото минералната защита: химичните слънцезащити абсорбират слънчевите лъчи, а не ги блокират, някои дерматолози ги смятат за не толкова ефективни.
 • Негативен ефект върху околната среда – ако смяташ, че ще ти е интересно да научиш повече за това, отиди на страница 11.
 • Химическите филтри за UV лъчи, като оксибензон, октокрилен и оксиноксат, са забранени в различни юрисдикции по света, включително Хавай, Кий Уест, Вирджинските острови на САЩ, Палау, части от Мексико и Карибските острови. Повече за тези съставки, прочети на стр. 8-9
 • Някои от съставките могат да раздразнят чувствителната и склонна към акне кожа.

Минерална (физична) слънцезащита

Физичните слънцезащитни продукти са съставени от минерални частици (напр. титанов диоксид [TiO2] и/или цинков оксид [ZnO]), които абсорбират и отразяват UVR, както и част от видимата светлина, и могат да оставят бял остатък или ” отпечатък”, което е особено проблематично за хората с по-богато пигментирана кожа.

Плюсове на минералната слънцезащита

 • Подходяща е за чувствителна кожа – в минералната слънцезащита има активни съставки като цинковия оксид или титанов диоксид, които се понасят добре от чувствителната кожа.
 • Подходяща за акнеична кожа – обикновено формулите на минералната слънцезащита са некомедогенни и не възпаляват кожата. Цинковият оксид дори подпомага подобряването състоянието на акнеичната кожа.
 • Някои смятат, че минералната слънцезащита е по-ефективна – осигурява физическа бариера, която не позволява на слънчевите лъчи да проникнат през кожата.
 • Някои химически слънцезащитни продукти за лице дори предлагат ползи за грима, като например подсилване на блясъка на кожата.

Минуси на минералната слънцезащита

 • Неприятна текстура – минералните слънцезащитни продукти понякога имат гъста, лепкава текстура, която не винаги е приятна върху кожата, особено, ако носим грим.
 • Възможно е да остави бели петънца – минералните формули понякога оставят бяло петно върху кожата. НО вече много козметични брандове създават така продукта, че да има цвят и да не оставя тези петна, но и да няма лепкава текстура.

Химична VS Минерална слънцезащита

 

За кои съставки да внимаваш? Коя слънцезащита да избереш? Как да полагаш грижи за себе си отвътре-навън, за да се предпазиш по-ефективно от вредните UV лъчи и да не разчиташ само на слънцезащита?

 

Отговорът на тези въпроси и още много интересна и полезна информация, може да прочетеш в нашия e-book, който можеш да изтеглиш безплатно от линка

ИЗТЕГЛИ E-BOOK ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *