Facecare > Блог > 10 неща, за които да помислиш преди да пристъпиш към инвазивна естетична медицина

10 неща, за които да помислиш преди да пристъпиш към инвазивна естетична медицина

Предизвикателства пред съвременната жена в света на естетиката - facecare.bg

Живеем във времена, в които всеки може да направи всичко със себе си и с външния си вид. Сега, повече от всякога, можеш да промениш това, което не харесваш, дори цвета на очите си. Тенденцията показва, че все повече жени, и не само, пристъпват към инвазивна естетична медицина. Често пъти обаче, съвременната жена започва да не харесва неща у себе си заради новите социални очаквания. Трябва да си с големи, сочни устни, да си с висока скула, бръчки – абсолютно забранено, нос – лека корекция, лифтинг конци и др. Това е абсолютният санитарен минимум, който рекламите ни налагат, но и не само те, а и близкият кръг от приятели и колеги.  Приетата нова норма за разговор в ресторант, кафе, дори и в работна среда, е “Защо не отидеш да си махнеш тази бръчка?” или “да си оправиш носа”, “много е бързо, ще ти дам телефона на моята докторка, много е готина, аз съм много доволна, а и често прави отстъпки.”

Неусетно, под натиска на кръга ти, можеш да започнеш с инвазивните процедури

Дори и да не харесваш новите стандарти за красота. Дори и да се страхуваш от това, през което може да преминеш в стремежа си да отговориш на социалните очаквания. И ако всички тези мисли и чувства минават през теб, то най-естествено е да си зададеш въпроса: “Има ли как да запазя младежкото си излъчване, без да променям чертите на лицето си?”. Добре е да се запиташ каква стойност ти дават тези процедури, а въобще дават ли ти, или просто се вписваш в чужди очаквания, стандарти, имаш достъп до определени хора и до техните разбирания за красота? Готова ли си да промениш себе си, своя образ и идентичност в името на перфектното лице, каквото и да означава това?

На тези въпроси е добре да си отговори всеки поел пътя на промяната

“Аз лично за себе си съм направила своя избор, но разбирам и подкрепям всички избрали да си инжектират различни продукти, да си поставят импланти и др.” 

Ако все пак си решила да поемеш този път на промяна – чрез инвазивни процедури, моят съвет е да подходиш по следния начин:

 

  • Първо, преди да пристъпиш към дадена процедура, си запази час при няколко специалиста и чуй добре предложенията и промените, които биха направили с теб. Знам, че нямаш свободно време за губене, а и консултациите са скъпи, но това е твоето бъдещо лице.

 

  • Бъди сигурна, че човекът, при когото отиваш, има нужното образование или е преминал специфично обучението за това, което търсиш. В днешно време чуваме и виждаме все повече случаи, в които НЕспециалисти поставят филъри. Не се подвеждай, дори цената да е примамлива, плащаш с лицето и здравето си. 

 

  • Запиши си предварително въпросите, които те интересуват, дори и да изглеждаш странно или досадно с бележник в ръка и хиляда въпроса. Често жените се чувстваме неловко да зададем своите  въпроси и да заявим страхове си, особено в кабинета на много известни лекари, големи и успешни клиники, каквото и да значи това. Не забравяй, че това е твоето лице, твоето тяло и след като си сложиш подписа върху информираното съгласие – отговорността си я носиш ти и само ти. А и консултациите не са евтини. Ако усетиш, че те претупват още на консултацията и нямат време за отговори – представи си какво би станало ако имаш проблем в по-късен етап.

 

Избери специалист, с когото се чувстваш комфортно да общуваш открито и честно

 

  • Довери се на вътрешното си усещане и избери лекар,  който изслушва притесненията ти, зачита предпочитанията ти и отделя време, за да отговори на всички съмнения или неясноти. Човекът, който избереш, трябва да може да ти предложи решения, спрямо твоите желания и индивидуални нужди и да ти помогне да разбереш дали процедурата, която искаш, е подходяща за теб. 

 

  • Виж снимки преди и след на пациенти, посещавали специалиста, към когото си се насочила. Това ще ти даде реалистична представа за естетическия стил на лекаря и за потенциалните резултати, които може да очакваш. 

 

  • След като направиш няколко консултации и се спреш на конкретен специалист, е добре да го попиташ ако нещо се случи по време или след операцията, как може да му противодействаш, какви са стъпките и кое може да се поправи. Това е важно, за да бъдеш подготвена и да знаеш как да се справиш с последствията. 

 

  • Подготви се психически и емоционално – периода на възстановяване при някои операции като ринопластика и поставяне на импланти  е по-дълъг и болезнен и трябва да го знаеш. Но също така имай предвид, че след процедури, които могат изцяло да променят чертите на лицето ти, е възможно да имаш първоначален шок от “новото ти аз”. Ако това те притеснява, то се върни отново на 5-та точка. 

 

  • Помисли над дългосрочната поддръжка, която може процедурите да изискват, както и какъв ще е ефекта след години. През годините сме виждали не един случай, в който прекомерното поставяне на ботокс и филъри води до обратния ефект. Затова е добре да помисиш, и това е най-важният въпрос, “Как искам да остарея?”, “Как искам да изглеждам след 10, 20 години?”. Мисли в дългосрочен план и за дългосрочния ефект, а на моментния.

Трябва да знаеш, че това не е еднократна инвестиция

 

  •  Обмисли добре реално финансовите си  възможности. Много често в стремежа си да направим процедурата бързо и да премахнем бързо несъвършенствата по нашето лице. без много да мислим пристъпваме към процедурите. Защо е важно да имаме и финансово измерение на процедурите в дългосрочен план? И тук въпросът не е колко ще ми струва днешната процедура, а колко процедури в годината ще са ми нужни. Нека погледнем към цикъла от процедури и цената им.

 

Например: Решила си да си инжектираш ботулинов токсин в областта на челото, защото бръчките там те дразнят много и  ти придават тъжен вид. Цената на една такава процедура е  например 300 лв. Ти си казваш: “Супер ще ги отделя, колко пъти трябва да си поставя в годината – два-три пъти”, ти си съгласна на 900 лв., “ще си реша проблема”. Пристъпваш към процедурата – много си доволна, челото е опънато и няма следа от бръчки, щастлива си седмица-две и изведнъж започваш да се вглеждаш в останалата част от лицето и сякаш изведнъж виждаш, че имаш бръчки под очите и овала на лицето ти е някак по-отпуснат. Тези нови промени не са се случили за ден или два, но ти досега си била фиксирана върху друга зона.

Там, бръчките са били по-силно изразени и просто не си обърнала внимание на останалата част от лицето

Но сега, на фона на  това силно опънато чело, другата част на лицето някак изглежда различно и е необходимо и там да се действа.

Отиваш отново на консултация, много е възможно да са ти казали, че ще са необходим и други процедури, но в еуфорията да не си обърнала внимание. И се оказва, че е необходимо да си поставиш и новия хибриден филър, някой друг мезо конец и са ти необходими още между 600-1200 лв. И изведнъж, вместо 600лв. са ти необходими между 2000-3000 лв. в годината за естетична медицина. Но естествено, кожата продължава да има и други нужди – почистване на лице, хидратация, пилинг процедури, козметика за ежедневна грижа. И тук е добре да знаеш, че ако не отговаряш на тези нейни нужди, то една дехидратирана кожа, с липса на блясък, комедони, дори и без бръчки не изглежда добре. Не само, но това е и предпоставка за нови бръчки. И така, изведнъж се оказва, че трябва да отделяш допълнително около 100-200 лв. и за козметика.

Непредвидени разходи и непредвидени обстоятелства

Не забравяй и перото в бюджета за нрепедвидени разходи, които много често се появяват. Например,  поставяш си филър, има проблем – става бучка, която трябва да се махне. Тази процедура се заплаща допълнително. Също така, зачестяват случаите на клиенти отишли да си направят лека процедура, но се оказва, че не е чак толкова лека или тяхната кожа е реагирала остро и се налага домашен престой. Това може да афектира както работата и доходите ти, но и менталното ти състояние. Наскоро имах клиентка, която не беше пресметнала непредвидени обстоятелства и се наложи да си отложи ангажиментите за цели три седмици и разходите за възстановяване не бяха малко.

Крайната сметка за година, в добрия случай, изглежда между 4000-6000 лв. само за лицето ти, тук не сме включва процедури за тяло и др.

И въпросите, над които е добре да помислиш преди да пристъпиш към тази промяна, трябва да бъдат:

Колко мога да си позволя като цена?

Колко мога да си позволя като време?

Мога ли да поддържам тези процедури дълго време, защото с годините честотата на процедурите се увеличава?

Ако си на 35 си представи този цикъл за 10-20 години.

Пиша тези неща, не за да те откажа от процедурите, а да си подготвена, защото ако влезеш в този кръг и изведнъж се окаже, че не можеш да го поддържаш или си го представяш някак по-лесно и красиво, разочарованието е голямо. А целта не е тази.

Ако този цикъл от процедури и всевъзможни ситуации не те притеснява – тогава действай. Ако обаче не си склонна да отделяш този бюджет и нямаш време, но искаш да се поддържаш, тогава не забравяй, че иновациите в козметичните процедури дават възможност за много добра поддръжка на младежкото състояние на кожата. Можеш и само чрез козметични процедури да поддържаш кожата плътна, да имаш равен тен, здрава кожа.  И не забравяй, че ако посещаваш всеки месец козметик, може да имаш много по-добър ефект, отколкото ако направиш 1-2 естетични процедури.

Ако нямаш този бюджет, не забравяй, че козметичните процедури са много иновативни, имат много добър резултат като поддържат кожата здрава, чиста, с плътност и здравина и не дават възможност процесите на стареене да се разгръщат.

 

Въпреки че инвазивните процедури могат да дадат незабавни резултати, те са свързани с неизбежните рискове и дългосрочни последици

 

Например повтарящите се инжекции с ботокс могат да доведат до отслабени мускули, увисване на кожата, загуба на изражението на лицето и др. Освен това, не подценявай и последващите негативни ефекти върху емоционалното и психическото състояние. За тях обаче ще ти разкажа повече в следващата статия, в която ще разгледаме и ефекта от прекомерното поставяне на филъри. 

Преди да поемеш по пътя на промяната, се увери, че ако си решена да го направиш, го правиш заради себе си, а не заради социалните очаквания. Проучи добре мястото, специалиста и процедурата, която искаш да направиш. Дай си време, за да вземеш най-правилното решение за ТЕБ. Ако пък твоят избор е да запазиш младежкото си излъчване БЕЗ инвазивни процедури, то може да прочетеш повече по тази тема тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *