Facecare > Блог > 8 признака на стареене на очите и как да се справиш с тях

8 признака на стареене на очите и как да се справиш с тях

Стареенето на кожата в деликатна зона около очите напълно променя излъчването и допринася за липсата на изразителност на лицето. Очите изглеждат тъжни, а погледът – студен и уморен, което води до безжизнен и повехнал вид на цялото лице. Повечето жени чакат да се появят първите видими признаци на стареене на очите, за да започнат употреба на продукти за околоочен контур. Но анти-ейдж козметиката по своя смисъл е именно превенцията, която може да забави и отложи този процес.

Кои са първите признаци на стареене на очите?

1. Дехидратация

Симптоми на дехидратация могат да се наблюдават и в по-млада възраст, дори от 20+. Ако не им обърнеш внимание навреме, постепенно фините линии започват да се задълбочават и остават за по-дълго. Причините за дехидратацията са много и сме писали подробно по темата тук. Увеличи приема на вода, намали солта в храната и използвай хидратиращ крем за околоочен контур или серум с гелообразна текстура.

2. Сухота

Докато при дехидратираната кожа има недостиг на вода, при сухата кожа има липса на липиди или омазняване. Грубото разгримиране и търкане на кожата с некачествени мицеларни води могат да предизвикват сухота. В този случай тя се нужде от почистване с по-мазни текстури като двуфазен дегриматор и от крем за около очи с богато съдържание на подхранващи съставки.

3. Бръчки “пачи крак”

Друга причина за поява на мимически бръчки е продължителната работа пред компютър или излагане на друг вид силна светлина без предпазни средства за очите. Това предизвиква много интензивна мимика на околоочния мускул и така започват да се образуват мимическите бръчки. Препоръчваме след работа да си направиш изстудяващ компрес за очи с успокояващ лосион.

4. Тъмни кръгове под очите

С напредване на възрастта, тъмните кръгове под очите варират в различни цветови нюанси – от сивкаво-лилаво до тъмно, почти  черно. Най-честите причини за тяхната поява са:

  • Желязо-дефицитна анемия – може да се установи с помощта на изследване на кръвта, но е необходима консултация с лекар.
  • Генетична особеност – когато някой от родителите ти има тъмни кръгове под очите и цветът на кожата ви е еднакъв. В някои случаи от детска възраст са възможни по-леко изразени тъмни кръгове, а с напредването на възрастта видимостта им се увеличава.
  • Забавена микроциркулация – използвай подобряващи кръвообращението продукти и процедури, като масаж с нефритен ролер или криотерапия за очи, която можеш да си направиш и сама в домашни условия – с помощта на ледени кубчета от шипков чай, увити в парче плат или гумена ръкавица.

5. Торбички под очите

Торбичките под очите са два вида – мастни и водни.

  • Мастните са генетични и за съжаление решението е операция, която след години трябва да се повтори.
  • Водните се дължат на задържане на вода и прекомерната употреба на сол в храните е една от причините за това. При някои хора дори консумацията на сирене в салата е достатъчно сериозна причина очите им да подпухнат на следващия ден.

Ако организмът не е в състояние да изхвърля атакуващите го вредни вещества, той прибягва до екстремни мерки. Може да съхранява тези вещества в разтвор, което е форма на временно депониране – това води до отичане на крака, ръце и очи.

Често срещан страничен ефект при поставяне на хиалуронова киселина под очите е появата на торбички. В този случай на помощ отново идват криотерапията, дренажът на околоочната зона и спането на по-висока възглавница. Козметиката за справяне с торбички под очите е сходна с тази за тъмни кръгове и затова почти винаги продуктите са комбинирани.

6. Паднал клепач

При някои хора това отново е генетично. При азиатците, например, това е естествена форма и особеност. В останалите случаи, на около 40-годишна възраст най-горната част на клепача започва да се свива кожата става по-тежка и окото се затваря. Това прави очите да изглеждат тъжни, което оказва негативно влияние върху външния вид на лицето.

Процесът на падане на клепача започва със загубата на еластичност и плътност на кожата. Можеш да си направиш тест, като леко захванеш кожата на клепача за 1 мин. След като я пуснеш, наблюдавай за колко време ще се възстанови в нормално състояние. Колкото по-бавно се връща, толкова по-напреднали са процесите на увисване.

Има възможност да забавиш увисването на клепача с професионални процедури като масажи, неинжекционна мезотерапия и електростимулация на мускулите на лицето.  Можеш да започнеш вътрешен прием на минерали за подобряване на еластичността /например шуслерови соли – Calcium Fluoratum/ и да изпозлваш крем за околоочен контур с пептиди.

7. Хлътване на окото

Допринася за уморения, тъжен и измъчен вид на лицето. В последните години се наблюдава хлътване на очите при поставяне на Ботулинов токсин в цялата околоочна зона. А обичайно този проблем се появява след тежък психически стрес, нервно безсъние, отслабване, изтощение. Можеш да се обърнеш към специалист за прием на различни минерали като Kalium Phosphoricum и  Magnesium Phoshoricum,  които се усвояват най-добре чрез кожата, под формата на крем-маз.

8. Опадане на миглите

С възрастта, поради хормоналната промяна, миглите изтъняват и започват да падат. Те са естествената бариера, която предпазва очите от прах и външни замърсители. Ако нещо се приближи твърде близо до роговицата, те предизвикват мигане – естествен рефлекс за защита на окото.

Миглите играят и важна роля за изразителността и красотата на погледа. Те подчертават очите и ги правят да изглеждат по-широки, за да бъде погледът ни магнетичен и привлекателен. В момента на пазара има много продукти за подхранване на миглите. Внимавай , защото някои от тях могат да предизвикват чувствителност и поява на тъмни кръгове под очите, въпреки че не се нанасят там.

И така, мили дами, изискванията към нас се покачват с всеки изминал ден, защото ежедневието ни налага да сме в перфектна форма, независимо от възрастта и възможностите си. Но с малко усилия, дори в домашни условия, и с правилния подбор на козметика, процесите на стареене на кожата могат да се забавят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *